13. 01. 2013.

Šminka i šminkanje

Ukoliko retko menjate pribor za šminkanje i ne čistite redovno neseser u kojem čuvate šminku, gomilate bakterije i rizikujete da prenesete razne bakterije i infekcije na svoje lice. Vreme je za čišćenje!
Nakon što izvadite kompletnu šminku i sav pribor iz nesesera, prvo proverite da li je tim proizvodima istekao rok trajanja. Ako pronađete takav proizvod, obavezno ga bacite. U suprotnom, možete dobiti alergiju ili ozbiljnu infekciju.
Dotrajale četkice za puder i rumenilo bacite, a one koje se još mogu koristiti dobro operite. Koristite toplu vodu i blagi antibakterijski sapun kako se ne bi oštetila dlaka četkice. Iznenadićete se, a možda i zaprepastiti bojom vode koja će izaći iz četkica, ali tako ćete videti koliko su one zapravo bile prljave.
Postavite četkice na papirni ubrus ili manji peškir i ostavite ih da se osuše preko noći. Ujutru će biti suve i čiste, a vaše lice će vam biti zahvalno zbog čistog pribora za šminkanje.
Natopite sunđere i četkice za nanošenje senke toplom vodom. Zatim ih operite blagim šamponom ili sapunom dok ne dobiju prvobitnu boju. Temeljno sve isperite i pustite da se osuši preko noći.
Proverite stanje maskare. Kao što već verovatno znate, maskaru bi trebalo menjati na svaka 3 meseca! Ne samo da nakon tog perioda postoji rizik od infekcija izazvanih starom četkicom za nanošenje, već i formula koja bi trebalo da jača trepavice prestaje da vrši svoju funkciju.
Tečni proizvodi za šminkanje nakon otvaranja koriste se obično oko šest meseci, najviše do godinu dana, dok se šminka u prahu može koristiti godinama.
Ne zaboravite da osvežite i unutrašnjost torbice za šminku. Poslužite se papirnim ubrusom i antibakterijskim sredstvom, obrišite celu torbicu i ostavite da se osuši pre nego što je ponovno napunite. Presložite šminku i pribor tako da postoji red koji vam odgovara da se snađete čak i kada ste u velikoj žurbi. I nikako ne zaboravite da ponovite ovo čišćenje barem jednom u dva meseca.

Izvor: Lepota&Zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar