06. 01. 2013.

Ljepota

Savremeni život je nametnuo neka čudna pravila, pa je tako tokom poslednjih desetak godina najvažnija stvar u životu postala savršena fizička lepota. Drugim rečima, živimo u vremenu terora lepote, seksepila i mladosti. Lepota ne poznaje cenu...

Nekad su samo od holivudske glumice išle na "popravku" lica, grudi ili bokova, ali danas se bogato poprsje očekuje i od sekretarica, spremačica, baš kao i od profesorki ili političarki! Čudna vremena jer je savršeno fizičko telo postalo pravi investicioni kapital, a izražen u brojkama na primer u Americi, znači da privlačne Amerikanke u proseku zarade 90.000 dolara godišnje više od koleginica skromnijih ženskih atributa!

Nije novo da je želja za lepotom stara koliko i čovečanstvo. Međutim, idealna lepota je promenljiva kategorija, pa su se ideali i idoli tokom vekova i decenija smenjivali.

Tako su početkom prošlog veka mala srcolika usta bila sinonim savršenstva, a danas su ona smešna i niko ih ne primećuje, a posebno ne trendseterke, jer su hit usta od uva do uva, kao što ih ima Anđelina Džoli, naravno, posle silnih "prepravljanja". Dakle, velika usta, pa još napumpana, tako žele savremene žene?

Šta je tu lepo i privlačno samo one znaju, ali više niko za to i ne mari, a posebno ne plastičari koji zadovoljno trljaju ruke. Imaju ljudi posla više nego ikad ranije, a kako stvari stoje estetska hirurgija, ova savremna, tek je u zamahu...

 Istine radi valja reći da su se uz pomoć estetskih zahvata ulepšavali još stari Egipćani, a dobri poznavaoci kažu da njeni koreni sežu čak do pre naše ere... Međutim, činjenica je da se estetska hirurgija poslednjih nekoliko godina poprilično industrijalizovala, a da plastični hirurzi nikad ranije nisu imali toliko posla i toliko zarađivala kao danas.

Istina je da su ključnu ulogu u teroru lepote i mladalačkog izgleda odigrali mediji, pre svega televizija, pa se tako diktat mladosti i lepote pretvorio u opšti pokret i postao obična roba. Rekli bismo, u skladu sa političkim zbivanjima u otadžbini, lepota se demokratizovala, jer izgled više nije nepopravljiva (ne)srećna sudbina!

 Silikonska lepota u porastu

Početkom '90-ih godina u SAD je dva miliona žena ugradilo silikone, a u Nemačkoj se godišnje estetskom zahvatu podvrgne oko 100.000 ljudi.

Najnovija studija Nemačkog društva estetskih i plastičnih hirurga pokazuje da je još 2008. među korisnicima usluga plastičnih hirurga bilo 10 odsto Nemaca, a prošle godine taj broj se popeo na 16 odsto. Najčešće uklanjaju salo, podočnjake i koriguju nos, bradu i usne, ali i pumpaju grudi i zadnjicu, silikonima...

Izvor: Vesti online

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.