20. 02. 2013.

Lijepa koža lica


Pravilna njega koze lica
Primarni zadatak kože je da zaštiti čitav organizam, a naročito dublje raspoređena tkiva različitih negativnih utjecaja iz okoline. No, kako koji tip kože pravilno njegovati?


U koži postoje različiti osjetni organi koji energetske promjene okolice pretvaraju u signale (npr. temperaturne promjene) koji potiču kožu i čitav organizam na adekvatne funkcionalne i morfološke promjene. Ako je narušena bilo koja od niže navedenih funkcija, oštećuje se koža, a i cijeli organizam. Kožu je, stoga, potrebno pravilno njegovati. Kućna njega je važna, no još je važnija stručna njega u kozmetičkim salonima prilagođena isključivo vašem tipu kože.

Tretmani masne kože
Masna koža pojačano izlučuje sebum, jer su povećani otvori kanala žlijezda lojnica. Pore su također proširene, što daje koži izgled narančine kore. Ovakva koža je gruba, nečista i podložna infekciji. Često je narušene pH vrijednosti, a uz to je i atonična (mlitava). Zbog zadebljanog rožnatog sloja, nema ni lijepu boju.

Međutim, prednost masne kože je u tome što sporije stari, tj. sporije se na njoj stvaraju nabori i bore. Iz svega ovoga se može zaključiti da masna koža zahtijeva dosta njege, koja je isključivo higijenskog karaktera.

Stručnim, kozmetičkim tretmanom treba normalizirati funkciju izlučivanja. Kako je ta funkcija automatska, tj. što se više koža odmašćuje, loj se više izlučuje, to dovodi do narušavanja pH vrijednosti kože, što ima za posljedicu sklonost infekciji i osjetljivost kože. Inače, masna koža pokazuje tendenciju normalizacije poslije 20-25. godine života.

Tretmani mješovite kože
Mješoviti tip kože je najčešći. Označen je kao tip kože koja je masna na središnjim dijelovima lica i tijela, zatim na nosu i bradi. Granice su ovog područja vertikalne linije koje idu kroz zjenice. Inače, kod svih tipova kože na tim dijelovima su gušće raspoređene žlijezde lojnice. Ostali dijelovi lica su normalno promašćeni ili suhi.

Kozmetički tretman se usmjerava na normalizaciju ovakve kože. Naime, središnji dijelovi se blago odmašćuju, čiste i pore stežu, dok se ostali dijelovi obogaćuju masnoćom, vlagom i stimuliraju na povećanje njihovih bioloških funkcija.

Nakon 3 do 4 stručna tretmana može se očekivati da će se koža normalizirati. Međutim, postignuta ravnoteža može se ponovo narušiti ukoliko se koža ne njeguje stručno i redovito.

Tretmani suhe kože
Suhu kožu odlikuje smanjeno izlučivanje sebuma (kožnog loja). Njen površinski sloj je tanak i krhak, pa se na mjestima pregiba. Jako se lomi i bora, smanjene su joj mekoća i elastičnost. Zbog oskudne masnoće, podložna je i površinskoj dehidraciji, pa vremenom postaje dehidrirana.

Kako na površinskom sloju suhe kože nisu vidljive otvorene pore, to ona, ukoliko nije previše suha, ima finu baršunastu glazuru. Ako je, međutim, previše suha, njena glazura postaje gruba i hrapava.

Površinski sloj suhe kože je tanak i kroz njega se naziru kapilare, što uslovljava lijepu, ružičastu boju tena. Ovaj tip kože obično ima i dobar tonus, pa je vrlo čvrsta i napeta, a uz to i čista, jer se komedoni, sitni i tanki kao iglice, mogu naći samo na predjelima nosa i, rijetko, na bradi. U mladosti je takva koža lijepa, ali je na vrijeme treba početi pravilno njegovati.

S godinama ova koža postaje dehidrirana, osjetljiva i smanjene mogućnosti djelovanja kozmetičkih preparata. Zbog toga se preporučuje da se na vrijeme počne primjenjivati stručni kozmetički tretman, jer će se tako koža bogatiti masnoćom, vlagom, a popraviti će se popustljivost njenog površinskog sloja. Stručni kozmetički tretman na suhoj koži provodi se ovisno o tome koliko stranka ima godina.

Tretmani normalne kože
Normalnom kožom lica i vrata smatra se ona koža koja je normalno promašćena, prokrvljena i vlažna. Takva koža je elastična i čvrsta, dobrog mišićnog tonusa. Debljina joj je normalna, a pore zatvorene, što čini mekanu i finu glazuru njene površine. Na takvoj koži nisu naglašene bore i nabori.

Kozmetički rečeno, takva koža je najljepši dar prirode i svojstvena je mlađim osobama. Starenjem se isušuje.

Od kozmetičkog tretmana se očekuje da očuva i što je moguće duže produži ta prirodna optimalna stanja i funkcije kože. Normalna koža dobro podnosi kozmetički tretman i odgovarajuće preparate, odnosno lako se njeguje.


Lijepa i zdrava koža

Svatko želi lijepu kožu. Evo nekoliko ideja i informacija koje će vam pomoći da imate sjajnu, zdravu kožu. Počnete li ovaj program njegovanja kože, i držite li ga se, ostvarit ćete odlične rezultate.

Informacije iz pozadine
Vaša koža je najveći organ tijela, težine između dva i četiri kilograma. Pokriva između jedan i dva kvadratna metra i potpuno se obnavlja svakih sedam do deset tjedana.

Vaša koža odražava stanje vašeg zdravlja, mekana je i glatka kada se dobro brinemo o njoj, ili suha i perutava kad je shvatimo zdravo za gotovo. Da biste imali lijepu, meku, mladoliku kožu, ugađajte joj.

Savjeti za njegu kože
Pijte 2 litre vode dnevno
Uživajte u prehrani punoj svježeg voća i povrća
Pokušajte imati zdrav, odmarajući san
Koristite sastojke visoke kvalitete, uključujući vitamin A i minerale, te Omega 3, esencijalne masne kiseline
Provodite svakodnevni program njege kože
Upoznajte svoj tip kože
Redovito vježbajte
Održavajte razine stresa na minimumu
Ograničite unos kofeina i alkohola
Izbjegavajte pretjerano izlaganje previsokim ili preniskim temperaturama
Svakodnevni program njege kože

Muškarci i žene opazit će zamjetno poboljšanje na svojoj koži kada provode plan njegovanja kože. Čistite, tonizirajte i hidratizirajte kožu svakodnevno. Redovito radite piling i stavljajte masku.

Čistite svoje lice i vrat, ujutro i navečer. Nakupljene mrtve stanice, ostaci znoja i make-upa pomiješani s nečistoćama iz atmosfere, začepljuju pore rezultirajući sivom i beživotnom kožom.

Nakon čišćenja koristite tonik za uklanjanje i posljednjih tragova proizvoda za čišćenje, zatvaranje i toniziranje pora.

Nakon toga nanesite hidratantnu kremu. Zagađenost, sunčeva svjetlost, oštro vrijeme, hlađenje zraka i centralo grijanje dehidriraju kožu. Ovo uzrokuje suhu i sivu kožu. Dvije litre vode dnevno će hidratizirati kožu iznutra. Također bi trebalo dodati vlagu izvana. Hidratantna krema će pomoći spriječiti vlagu iz kože da ispari u atmosferu. Svi tipovi kože trebaju hidratantnu kremu.


Dodaci koji održavaju sjaj kože
Piling uklanja mrtve stanice sa površine kože. Ovo povećava proizvodnju novih stanica. Popravlja cirkulaciju kože, dajući koži zdravi sjaj.

Kreme za oči su dizajnirane za osjetljiva područja oko očiju. Izaberite onu koja smanjuje napuhnutost, tamne krugove i bore.

Dnevne i noćne kreme imaju različite formulacije za popravljanje elasticiteta kože, teksture i izgleda kože. Tijekom noći koži treba posebna krema za rehidrataciju i pomlađivanje stanica kože koja će vam omogućiti da se budite sa osvježenom, mekšom kožom.

Dok se tuširate koristite gel za tuširanje bez sapuna. Nježniji je za kožu i smanjuje vrijeme čišćenja tuša nakon tuširanja!!

Nanesite losion, ili poprskajte sprej, kao hidrataciju na cijelo tijelo nakon tuširanja.


Kako biste mogli pravilno njegovati svoje lice i održavati mladolik izgled potrebno je znati i neke osnovne informacije o sastavu i funkcioniranju kože. Koža je najveći ljudski organ, koji ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Izgled kože ovisi o zdravstvenom stanju u kojem se ona nalazi. Lijepa koža je zdrava koža čije je struktura u ravnoteži.

Epidermis – površinski sloj kože je sloj koji nam je vidljiv, ali stanice tog sloja nastaju dublje, te se postepeno penju prema površini gdje stvaraju rožnati, vidljivi sloj.

Dermis je srednji sloj kože koji se nalazi ispod epidermisa. U tom sloju koža dobiva hranjive sastojke, a tu se proizvode i vlakna odgovorna za elastičnost kože.


Starenje je proces koji je svi znamo neizbježan, ali ovisno o njezi, te genskom naslijeđu taj proces varira od osobe do osobe u brzini i intenzitetu. Kako bi se proces usporio potrebno je istovremeno tretirati sve funkcije kože i izvana i iznutra, što znači izvana kvalitetnim preparatima, a iznutra uravnoteženom prehranom i životnim stilom. Kožu redovito čistite, te njegujte sredstvima ovisno o tipu vaše kože, a ovisno o uvjetima kojima ste izloženi sunce, zagađenost, vjetar prilagodite i zaštitite kožu prije izlaganja.


Da biste imali zdravu i čistu kožu, te da biste mogli izabrati odgovarajuće preparate prvo morate točno utvrditi kojeg je tipa vaša koža. Ako je vaša koža kombinacija nekih tipova, koristite proizvode namijenjene za kombiniranu kožu. Već duže vrijeme se mogu kupiti kreme za mješovitu ili npr. stariju, suhu kožu sklonu prištićima. Budete li koristili preparate koji nisu namijenjeni vama, ili ih koristili, na svoju ruku, «preventivno» situaciju ćete još samo pogoršati. Imate li normalnu kožu i pokušate koristiti kremu protiv akni kako bi ste spriječili njihovo pojavljivanje, moglo bi se desiti da vam koža postane preosjetljiva.


Postoje neki općeniti savjeti koji vrijede za sve tipove. Nikad ne koristite dvaput isti ručnik, jer se u njima lako skupljaju bakterije, najbolje bi bilo nakon umivanja lice obrisati papirnim rupčićima. Bez obzira kakvog je tipa vaša koža uvijek nanosite tonik, a dnevna krema bi trebala sadržavati UV zaštitu.


Normalna koža: Ako vaša koža izgleda glatko, čisto, bez bubuljica, a pore nisu značajno proširene, onda imate najzahvalniji tip kože. Za takav tip kože nije vam potrebna neka posebna njega. Bitno je da je redovito čistite, skidate šminku i koristite hidratantne kreme koje će joj dati potrebnu vlagu. Pripazite u zimskom periodu, jer ako je ne budete dovoljno hranili vlažnim kremama, koža vam može izgubiti sjaj i lako se pojavi crvenilo i zatezanje.


Osjetljiva koža: Kod osjetljive kože često je peckanje i svrbež. Takva koža je nadražena, a vrlo je lako još više nadražiti, posebno šminkom, puderom, ali i načinom na koji ih skidamo. Najbolje je koristiti nježne kozmetičke preparate, namijenjen osjetljivoj koži. Ne pokušavajte spasiti situaciju masnim kremama, tako je možete samo još više nadražiti.


Suha koža: Ako vaša koža nema sjaja, hrapava je, često imate osjećaj da vas zateže, onda vi imate suhi tip kože. Njega je lako prepoznati jer koža nije suha samo po licu, gotovo uvijek je prati i suhoća kože po cijelom tijelu. Preparati za suhu kožu bi joj vrlo brzo trebali vratiti vlagu. Ova koža posebno zahtjeva veći UV faktor jer je sklona pojavljivanju sunčanih pjega.


Masna koža: je koža koja povećano luči sebum. Lako je prepoznati po sjaju koji je posebno istaknut na T-zoni (čelo, nos, brada,). Pore su jako proširene, a u većini slučajeva začepljene. Također, česta je pojava bubuljica kojih se teško riješiti. Istiskanjem se upala proširuje, uzrokuje se crvenilo i ostaju ožiljci. Ovoj koži je potrebna posebna njega kod dermatologa ili kozmetičarke. Potrebno je koristiti protuupalne preparate, redovito nanositi maske i pilinge.

yuforum


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.