17. 02. 2013.

Masna koža


Veliki broj žena, čak oko 80%, pogotovo mlađih, ima izrazito masnu kožu. Masna koža može se očitovati samo mnoštvom bubuljica, ili pak kao razni oblici akni (upalni procesi na koži). Te su pojave, na žalost, najizražajnije na licu jer se tu nalazi najveći broj žlijezda lojnica.


U doba puberteta, a i kasnije, zbog nekih poremećaja u organizmu dolazi do pojačanog lučenja loja, tako da se sva masnoća ne može izlučiti na površinu kože nego se zadržava u izvodnim kanalima žlijezda. Tu nastaju masni čepovi, sujedice (komedoni), koji su vrlo dobra podloga za razvoj i razmnožavanje bakterija na površini kože. Te bakterije prodiru s površine kože u dubinu lojnog čepa, tu se množe i izazivaju upalu ka6ala i okolnog tkiva. Osobe s izrazito masnom kožom treba njegovati specijalnim preparatima koji će smanjiti suvišnu masnoću kože i spriječiti širenje infekcije.

Čišćenje je ove kože vrlo važno; treba ga provesti detaljno ali oprezno, da se ne bi prenijela i proširila infekcija kože s jednog mjesta na drugo. Vrlo je važna upotreba prikladnog tonika, koji dezinficira, hladi, smiruje upale i uklanja suvišnu masnoću i znoj s površine kože. Preko dana koža se zaštićuje tankim slojem hidratantne emulzije, priređene tako da sprečava nastajanje novih prištića i infekcija.

U apoteci se mogu dobiti i medicinski puder i tekućina koja na licu izgleda kao tekući puder, a djelovanje joj je ljekovito, kao i djelovanje pudera, jer oboje suše stare prištiće i sprečavaju nastajanje novih. Navečer se također nanose kreme koje smiruju kožu i reguliraju masnoću kože.

U suzbijanju ovih pojava najvažnija je prehrana. Treba izbjegavati sve suhomesnate proizvode, razne masnoće i umake, pikantni sir, sve ljuto i kiselo, orahe, čokoladu, jak čaj, kavu, alkohol. Preporučuje se jesti mnogo svježeg voća i povrća, nemasne mlječne proizvode, krto svježe meso, te boraviti što više vremena na zraku.

Najnovija istraživanja pokazuju da je upotreba propolisa (pčelinji proizvod koji se sastoji od raznih biljnih smola što ih skupljaju pčele) vrlo korisna za masnu kožu, bilo da se pije ili maže na upaljena mjesta na koži. Propolis uklanja upale na koži i sluzokoži te ubrzava zarašćivanje rana.

yu forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.