16. 03. 2013.

Kako pobijediti celulit?


Imate celulit? Niste jedini – preko 80 posto žena ima celulit.

Imate celulit? Niste jedini – preko 80 posto žena ima celulit. Celulit možemo opisati kao neravnu kvrgavu teksturu kože koja se najčešće nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i trbuha. Kod celulita dolazi do promjena staničnog tkiva kože, tako da se u masnim stanicama povećava se količina vode i nakupljaju se masti.
Svi imamo vezivno tkivo koje razdvaja stanice masnoće u male odjeljke. Kod žena ti odjeljci imaju oblik pčelinjeg saća, što je i razlog stvaranja “narančine kore”. Postoje razne teorije koje objašnjavaju nastanak celulita, ali još se ne zna točan uzrok. Isto tako većina žena ne zna kako se riješiti celulita.
Kako se boriti protiv celulita?

Za početak, odvojite nekoliko minuta dnevno. Sve što vam treba nalazi vam se nadohvat ruke. Potrebno je promijeniti način prehrane, svakodnevno vježbati i opuštati se. Bitan dio tretmana je masaža, njega kože i dokazano učinkovita krema.

Prehrana

Kako bi se uspješno borili protiv celulita, izbjegavajte slanu i masnu hranu. Izbjegavajte crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, bijelog kruha i bijele riže. U prehranu uvrstite više sirovog voća i povrća, pijte više vode, a izbacite brzu hranu. Neuravnotežena prehrana sa pretjeranim unosom masnoća, ugljikohidrata i soli može vam pogoršati stanje. Prehrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost opskrbe tkiva kisikom i povećava formaciju radikala i toksina ispod kože.

Biljke koje stimuliraju periferalnu cirkulaciju, poput ružmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno induciraju sintezu kolagena (vitamin C, gamma linoleinska kiselina) mogu pomoći u obnovi kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem toksina koji se nalaze u masnom tkivu, poboljšava se dovod kisika.

Izbjegavajte obilne obroke. Jedite 5-6 manjih obroka dnevno, a između svakog obroka napravite pauzu 2-3 sata. Poslije svakog obroka popijte čašu vode.

Vježbanje

Današnji sjedeći način života smanjuje količinu mišićne mase u korist masnog tkiva. Kako bi to spriječili bavite se laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Vježbanje je najučinkovitiji način da zagladite neželjenu “narančinu koru”. Bilo kakav oblik redovitog vježbanja kroz dulji vremenski period pomoći će vam u rješavanju celulita. Vježbajte barem 4 puta tjedno, kombinirajući kardiovaskularne vježbe i vježbe snage.

Redovita vježba ne samo da pozitivno djeluje na vašu figuru, već povoljno djeluje na zdravlje kože i kose, poboljšavajući dotok kisika do stanica i tkiva. Kad vježbate protok krvi kroz arterije i vene je do pet puta veći.

Masažom protiv celulita

Masaža je vrlo bitna ako se želite riješiti celulita. Nabavite anticelulitno ulje. Najbolje je raditi masažu kada su mišići opušteni. Za opuštanje vam može pomoći topla kupka. Dugi mekani pokreti stimuliraju cirkulaciju krvi i limfe. Dio tijela sa celulitom štipajte i stiskajte, a završite sa mekanim pokretima. Saune i sastojci koji se brzo upijaju poput gline su također učinkoviti u borbi protiv celulita.

Četkanje kože

Četkanje kože pomaže eliminirati toksine. Trebali bi četkati cijelu površinu tijela, osim lica, sa grubljom tkaninom ili mekanom četkom od prirodnih materijala. Počnite od nogu i idite prema gornjem dijelu tijela. Zatim iščetkajte gornji i donji dio ruku, ramena i na kraju leđa. Budite nježni u predjelu prsa i trbuha.

Kućna hidroterapija

Napunite do pola kadu sa toplom vodom u koju ste dodali anticelulitno aromaterapijsko ulje. Namačite se u toploj kupci otprilike 5 minuta, a tada sa snažnim mlazom tople vode masirajte tijelo, počevši od stopala, prema gore otprilike 4 minute. Uvijek radite pokrete prema gore. Sada ponovite isto, ali sa hladnom vodom, masirajući se 2-3 minute.

Kofein

Kofein povoljno utječe na suzbijanje celulita. Osim toga što nas ujutro pokreće i razbudi, može povoljno utjecati i na pokretanje masnih stanica u našem tijelu. Za borbu protiv celulita iskoristite talog od kave, tako da ga utrljate na problematične dijelove kože. Iako će talog brzo spasti sa kože, ostaci će se zadržati. Da vam ne bi prerano otpao sa kože, omotajte morskom travom za detoksifikaciju, no dobro će vam doći i plastična folija. Nakon što ste omotali celulitom zahvaćeni dio, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga skinite omot i otresite preostali talog, te dobro isperite. Za najbolje rezultate, ovo napravite barem dva puta tjedno.

Stres

Emocionalni stres uzrokuje povećanje adrenalina i noradrenalina, koji stimuliraju reakcije sinteze masnoća (lipogeneza). Stoga si svaki dan ostavite dovoljno vremena za opuštanje.
izvor relax forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.