17. 03. 2013.

Kako pobijediti prištiće?


Lakše reći, nego učiniti, zar ne? Preko noći to naravno nije moguće jer ne postoje nikakvi čarobni štapići niti eliskiri koji bi vam mogli pomoći da ih se riješite u jednom danu.  Ono što možete učiniti jest skratiti njihov vijek trajanja i, da, uljepšati ih. Ako im pružite svu potrebnu njegu, nestat će u roku od nekoliko dana.
Naime, glavni krivac za pojavu prištića su molekule u lojnim žlijezdama koje svake noći šalju poruku za početak tvorbe sebuma. Sebum je, inače, mast koja putem pora folikula dlaka istječe na površinu kože te ima važnu ulogu zaštite kožu od isušivanja i stvaranja hidratantno-lipidnog filma. 


Osim toga, epidermu opskrbljuje lipidima kako bi ojačao njezinu strukturu, zbog čega koža postane elastičnija i čvršća.
No kad lučenje postane preaktivno, a do toga najčešće dolazi zbog hormonalnih promjena tijekom puberteta, PMS-a ili trudnoće, pore se počnu začepljivati, povećavati i proširivati. Površina kože tada poprima nepravilan i prljav izgled te dolazi do pojedinačnih lokaliziranih upala. Ti procesi rezultiraju bubuljicama i zrnastom površinom kože koja je uz to, a posebice u T-zoni,  još masna i sjajna. I ovdje dolazimo do noćne more gotovo većine žena, jer kada se prištići pojave, ne možemo učiniti baš ništa, osim čekati da prođu.
Ipak postoji mogućnost da skratite vrijeme čekanja i spriječite nastanak prištića. Pa evo nekoliko koraka koji će vam u tome pomoći:
Redovito mijenjanjajte jastučnicu, jastuk i plahte. Naime, svoje lice svake noći naslanjate na jastuk, a većina bakterija premješta se s lica na jastuk i opet se vraća na lice
Svake noći skidajte šminku i umivajte se
Koristite samo blage proizvode za čišćenje lica kako biste se riješili suvišnog sebuma
Svako toliko napravite piling kože kako biste odstranili mrtve stanice
Ne dirajte lice rukama jer se na njima nalaze bakterije koje se na taj način prenose na lice
Niti slučajno ne istiskujte prištiće i zaboravite na paste za zube koje ih navodno isušuju
Odmaknite kosu sa lica, a ako želite zadržati svoje šiške, brinite za redovitu higijenu kose i kože na čelu
Jedite zdravo i pijte vitamine jer vaša je koža samo odraz sveukupnog stanja vašeg organizma.
Ako se nakon svega ipak prištić pojavi, očistite lice, nanesite masku za lice na bazi gline, a sredstvo protiv prištića nanesite samo na dio na kojem je to potrebno i on će se nakon samo nekoliko dana osušiti.

www.kozmetika-sminka.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.