06. 03. 2013.

Koji je vaš tip kože?


Uslov za pravilnu negu lica je da znamo kom tipu kože pripada naša koža, te da u odnosu na to odaberemo i adekvatnu negu. Bitno je znati da tipovi kože zavise od nasleđa, nivoa hormona i starosne dobi, ali i da na njih u velikoj meri mogu da utiču i drugi faktori, kao što su, na primer, stres i nedostatak sna. Razlikujemo četri osnovna tipa kože: normalnu, masnu, suvu i kombinovanu kožu, zavisno od proizvodnje sebuma, veličine pora i strukture kože. Kao poseban tip pojavljuje se i osetljiva koža, koja je zapravo stanje bilo kog tipa kože izazvano različitim faktorima- vremenske prilike, stres, alergijske promene, starosna dob itd.


Normalnu kožu ima veoma mali broj ljudi, jer je ona idealan tip kože, koju karakteriše savršeni balans masnoće i vlage. Normalna koža ima ujednačenu boju, zategnuta je, nežna i elastična i nije ni previše masna, ni previše suva.

Suva koža je posledica nedovoljne proizvodnje vlagei masnoće i često je neprijatno zategnuta, naročito posle čišćenja. Češće se pojavljuje kod žena svetle puti. Osnovni nedostatak ovog tipa kože, je što usled njene tanke strukture i nedovoljne vlažnosti, suva koža brzo stari, te se fine linije i sitne bore mogu pojaviti još u mladosti.. Pore su veoma sitne, skoro nevidljive, a mitiseri i bubuljice se retko pojavljuju, što je prednost ovog tipa kože pogotovo u pubertetu. Suva koža je vrlo često i veoma osetljiva i lako reaguje na različite spoljašnje faktore kao što su hladno vreme, vetar, klima itd. Traži svakodnevnu negu u vidu spoljnog nadoknađivanja manjka vlažnost, a pogotovo u periodu, za nju nepovoljnih, vremenskih uslova.

Masna koža nastaje usled pojačanog lučenja lojnih žlezda i češće se pojavljuje kod žena tamnije puti. Ima grublju strukturu, sadrži velike i vidljive pore i sija se, pogotovo u T zoni. (čelo, linija nosa i brade). Mitiseri i bubuljice su često veliki problem ovog tipa kože, prvenstveno u pubertetu, ali zato sa godinama situacija se popravlja, te u zrelom dobu masna koža ima dobru osobinu da se na njoj slabije primećuju znaci starenja, a bore pojavljuju mnogo kasnije nego kod drugih tipova kože i zbog toga osobe sa ovakvim tipom kože duže zadržavaju mladalački izgled.
Ukoliko je masna koža vaš tip kože, zapamtite da ne smete da preterujete sa čišćenjem. Previše često čišćenje će stimulisati žlezde da proizvode više sebuma. Normalna rutina u čišćenju kože pomoću proizvoda namenjenih nezi masne kože je sasvim dovoljna

Kombinovana koža je najčešći tip kože. Razlog tome je što lojne žlezde na području čela, nosa i brade luče višak masnoće, te ova regija kod velikog broja ljudi pripada masnom tipu kože, iako čak i kad ostatak kože lica spada u ostale tipove. Uglavnom su ostali delovi lica suvi, posebno u predelu očiju i jagodica.

Osetljiva koža je prisutna kod svih starosnih grupa. Takva koža se lako iziritira, zacrveni i reaguje na svaku promenu. Takođe, može se manifestovati pucanjem kapilara koje izaziva nedovoljna elastičnost kože koju, na primer, uvećava konzumacija začinjene hrane, alkoholnih pića, hladnoća i dejstvo ultraljubičastih zraka. Hemijska sredstva, posebno mirisne supstance mogu dovesti do njene iritacije. Ovakva koža zahteva poseban tretman i najbolje je konsutovati se sa dermatologom oko izbora medicinskih i kozmetičkih preparata za njenu negu.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar