17. 03. 2013.

Male stvari čine život lijepim


Svakodnevni rituali na koje smo zaboravili: Prva jutarnja kafa, prelistavanje novina ili čitanje knjige pred spavanje unapređuju život u kvalitativnom smisluKoji je vaš omiljeni ritual? Imate li ga uopšte, stižete li da za nešto što vam pričinjava zadovoljstvo, izdvojite makar pet minuta dok jurite za novcem, karijerom, ljubavlju... I to baš ovim redosledom, jer, kako tvrde britanski psiholozi, to je put kojim ide većina stanovnika ove planete. Ipak, kada malo uspore, predahnu, opuste se, razmisle, gotovo svi shvate da su sasvim zaboravili na male, svakodnevne radosti koje život čine životnim.

 Prva kafa, prelistavanje novina, čitanje knjige pred spavanje mogu u kvalitativnom smislu unaprediti život više nego što mislite. Uvedite u vaš život rituale koji kod vas izazivaju prijatna osećanja. To može da bude toliko toga... Važno je da taj ritual svesno izvodite da biste podstakli dobar osećaj. I način pozdravljanja može da bude ritual, ako je poseban na neki način. Ili, sveže cveće u vazi na trpezarijskom stolu koje će ulepšati svaki obrok, gledanje u zvezde u vedroj noći, šetnja po obližnjoj šumi ili parku...


 Lekari i psihijatri u Nemačkoj decenijama su izučavali da li i koliko "svakodnevne sitnice" imaju uticaj na fizičko i mentalno zdavlje i rezultati su bili fascinantni. Naime, osobe koje dnevno praktikuju jedan ritual bolje podnose stresove, dok oni koji imaju više od tri dnevna rituala imaju pet godina duži životni vek od prosečnog i u starosti su vitalniji i zdraviji. Rituala je mnogo, a stručnjaci su objavili listu onih koji imaju najblagotvornije dejstvo.

 Jutarnja gimnastika

 Pet do deset čučnjeva, sklekova, uz nekoliko vežbica istezanja oduzeće vam najviše 15 minuta, a neprocenjivo će doprineti zdravlju. Pre svega će vam pomoći da se rasanite, čak brže i efikasnije od najjače kafe. Osim toga, otkloniće napetost u mišićima koja se često javlja posle spavanja, posebno ako dušek i jastuk nisu odgovarajući. Lagane vežbice podižu energiju i popravljaju raspoloženje. Tako vam i dnevne obaveze neće teško pasti, a svakako da nećete imati problem sa koncentracijom na poslu jer istezanje ramenog i vratnog dela pojačava cirkulaciju u vratnim žilama i mozak "bolje radi".

 Jutarnja gimnastika se preporučuje svima, najmlađima pomaže da pravilno razviju mišiće i pripreme se za dnevne obaveze u školi, odraslima i sredovečnima da zadrže elastičnost tela, ublaže jutarnju glavobolju koja veoma podseća na mamurluk.

 Prva kafa

 Jedan od najčešćih dnevnih rituala je prva jutarnja kafa. Kao ljubitelj ovog aromatičnog napitka pobrinite se da vam prva kafa, kojom otpočinjete dan, bude čisto zadovoljstvo. Nemojte je piti u trku i žurbi, dok se spremate za posao, jer ako je tako, bolje da je preskočite i umesto nje popijete čaj ili voćni sok.

 Prvu kafu treba ispijati polako, sa uživanjem, u malim gutljajima, po mogućstvu u društvu osobe koju volite. Ukoliko je gustirate sami, tada razmišljajte o lepim stvarima, maštajte o onome što vas čini srećnim, zbog čega je život lep i dozvolite da vam opojan miris iz šolje probudi čula.

 Porodični doručak

 Doručak je možda i najvažniji obrok, ne samo u nutritivnom smislu, već i u psihičkom. Naime, prvi obrok u toku dana predstavlja bazu i zato ga nipošto ne bi trebalo preskakati, ili jesti na brzinu, s nogu.

 Ustanite 30 do 40 minuta ranije, spremite ukusan i zdrav obrok i okupite celu porodicu za stolom. Izbegavajte neprijatne teme, a razgovarajte o planovima i dnevnim obavezama, dajte podršku jedni drugima.


Prelistavanje novina

 Internet je gotovo sasvim zamenio dnevne novine, mnogi do informacija isključivo dolaze putem kompjutera. Ipak, listanje dnevnih novina jedan je od rituala koji pozitivno utiču na naše mentalno i fizičko zdravlje.

 Šuškanje papira među prstima pri svakom okretanju stranice uz opušteno čitanje i spora apsorpcija različitih informacija iz zemlje, sveta, politike, kulture, sporta, sveta zabave... mnogo je zdraviji način da se upoznate sa aktuelnostima, nego upijanje mnoštva vesti koje iz minuta u minut pristižu na sajtove.

 Štaviše, snažni naslovi i loše vesti u kombinaciji sa titranjem ekrana na računaru, gotovo razorno deluju na nervni sistem.

 Dremanje posle ručka

 Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju naviku da spavaju, odnosno dremaju posle ručka, ređe imaju problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom. Naši preci ovaj mali ritual gotovo da nisu propuštali. A mi?

 Većina će reći da za to nema vremena zbog posla, što je samo delimično tačno. Ako ne možete da svakodnevno spavate posle ručka, to možete činiti tokom godišnjih odmora ili u danima kada ne radite, važno je samo da popodnevno dremanje uvrstite u listu "obaveza" i s vremenom ćete navići organizam. A, kada se probudite posle samo dvadesetak minuta lakog sna, potpuno odmorno i opušteno kao da ste spavali najmanje osam časova, shvatićete zašto ga lekari preporučuju.

 Lagana večernja šetnja

 Posle večere, lagana i prijatna šetnja će vam pomoći da svarite hranu, ali i da se opustite, razbistrite misli i rasteretite sve mišiće na telu. Hodanje na svežem vazduhu će vam najbolje pomoći da sredite utiske dana na izmaku, jer umerena fizička aktivnost i obilje kiseonika ubrzavaju rad mozga.

 Nemojte se iznenaditi ako vam tada padnu na pamet neke fenomenalne ideje ili konačno shvatite gde je bio problem u odnosu sa nekom osobom ili na poslu. Osim toga, kratka šetnja pomoći će vam i da lakše utonete u san, a za pozitivne efekte dovoljno je da budete u pokretu oko 15 minuta.


Čitanje knjige umesto TV

 Koliko puta ste na uštrb knjige "žrtvovali" neki film ili seriju, a koliko puta ste zbog TV programa odložili čitanje? Verovatno ste, kao i većina stanovnika planete, prednost češće dali TV prijemniku.

 Knjige, bez obzira na tematiku, smiruju nervozu i ublažavaju stres, podstiču ideje i kreativnost, pomažu da preispitamo naše stavove i postupke. S druge strane, dok gledamo televiziju, čak i opuštajuće i komične sadržaje, mozak pasivno upija informacije i emocije. To ne samo da uljuljkuje moždanu aktivnost, već je dokazano da gledanje u ekran agresivno deluje i na nervni sistem, oči i mozak. Zbog toga stručnjaci savetuju da TV naročito izbegavamo pred spavanje, a prednost damo čitanju knjige, što će nas odvesti u spokojan san.

 Molitva pred spavanje

 Naučno je dokazano da molitva ima lekovito dejstvo, čak i kod ateista, odnosno osoba koje ne veruju u Boga. Psihijatri to objašnjavaju na više načina, a jedan od njih je i snažno delovanje pozitivnih misli.

 Molitva nas podstiče da budemo bolji, oprostimo i drugima i sebi na greškama i izdignemo se iz svake situacije, pa i najteže. Prijatne, pozitivne misli imaju zapanjujuće snažno dejstvo na život, a naročito su efikasne kada se upućuju neposredno pre spavanja ili posle buđenja. Dok smo pospani, svest i podsvest kao da se "dodiruju" i tada je naročito važno da putem misli pošaljemo dobre poruke. POVRATAK U DETINJSTVO

 O čemu smo maštali kao deca? Da li smo zamišljali kako ćemo sedeti 10 i više sati za kompjuterom, naprezati oči i mozak, ispijati kafe, neredovno jesti i spavati, dolaziti umorni kući, iscrpljeni za druženje sa najbližima? Stručnjaci savetuju da se mislima vratimo u detinjstvo i prisetimo kako smo sebe zamišljali kao odrasle. Verovatno nasmejane i srećne dok sedimo za trpezom sa najbližima, pijemo kafu sa prijateljima, uživamo u izletu sa porodicom... Većina dece zamišlja događaje koji se lako mogu realizovati, ali kada odrastemo zaboravimo na te male rituale koji su nam u detinjstvu ulivali sigurnost i nadu u lepu budućnost.

 Psiholozi savetuju da se, kada osetite da "udarate u zid" i da želite da pobegnete iz jednolične svakodnevice, prisetite kako ste sebe zamišljali kao dete, nastojte da se realizujete na taj način i ostanete verni imaginarnim ritualima, jer će vas oni odvesti ka ličnom zadovoljstvu.

serbian forum

Nema komentara:

Objavi komentar