16. 03. 2013.

Pravilno pranje kose


ako se čini jednostavnim zadatkom, svaki se dan u salonu pojavi barem jedan klijent s problemima tjemena koji nisu medicinske naravi nego ih je osoba sama prouzročila nepravilnim pranjem kose.
Nekoliko jednostavnih savjeta može spriječiti brojne neželjene pojave kao što su nastanak peruti, kosa bez sjaja, promjena boje, ali i trajno oštećivanje korijena dlake.Prvi je korak ispravan odabir šampona, a on ovisi prije svega o prirodnoj strukturi kose. Jeftini šamponi sadrže agresivne industrijske deterdžente, koji normalnoj, čvrstoj kosi vjerojatno neće škoditi, ali imate li, primjerice, kovrdžavu, tanku ili kemijski tretiranu kosu, nemojte se ustručavati pitati svog frizera koji je proizvod najbolji za vas. Ono što profesionalni šampon čini skupim jesu prirodna ulja koja su topiva u vodi pa – za razliku od jeftinih ali nerazgradivih silikona – neće stvarati na vlasi naslage koje bi nakon nekog vremena mogle učiniti kosu beživotnom i otežati njezino bojenje.

Kakav šampon odabrati:

Kovrdžava kosa uglavnom je veoma suha jer prirodni sebum što ga proizvodi vlasište, a koji na prirodan način hrani kosu, ne putuje do vrhova jednakom brzinom kao kad je riječ o ravnoj ili tankoj kosi. Stoga su kremasti, hidratantni šamponi idealan izbor, a nanošenje ultrahidratizirajućeg regeneratora nakon pranja uistinu je neophodno. Također, kod ovog tipa kose treba izbjegavati svakodnevno pranje jer bi vlas mogla postati frizzy i neukrotiva.

Tankoj kosi, pak, namijenjeni su blagi šamponi čiji je najčešći sastojak pantenol. Mnogi stručnjaci danas se slažu da na vlasište, koje se prirodno nastavlja na kožu lica, treba primjenjivati jednak oblik higijene te čestim pa i svakodnevnim uklanjanjem nečistoća, viška sebuma i ostataka sredstava za stiliziranje omogućiti nesmetan rast kose.

Kod kemijski tretirane kose često se javlja problem masnog vlasišta i suhih vrhova pa se pranje može pretvoriti u pravi problem. Prejaki šamponi otežat će kosu, a preblagi neće ukloniti svu nečistoću i zbog toga će se nova stvoriti još brže. Najbolje je zato odabrati šampon namijenjen normalnom tipu kose i prilikom pranja se usredotočiti na vlasište, a hranjivi regenerator nanijeti samo na dužinu i vrhove.

Posebni tipovi kao što su pretjerano masna ili ekstremno suha kosa, osjetljivo vlasište, perut i sl., zahtijevaju posebnu pozornost. Katkad savjet frizera neće biti dovoljan i osoba će se možda morati obratiti dermatologu.

Pravilno pranje kose

Ipak, neovisno o tipu kose, sam postupak pranja uvijek je isti. Pritom je iznimno važna temperatura vode, koja treba biti dovoljno topla da otopi masnoće, ali ne smije biti vruća, jer može oštetiti vlasište. Nakon što kosu dovoljno navlažite vodom, manju količinu šampona protrljajte među dlanovima i vrhovima prstiju umasirajte u vlasište.

Jednostavna masaža nije samo ugodna, nego će ukloniti prljavštinu i mrtve stanice, čime će potaknuti cirkulaciju i rast kose. No, nemojte pretjerivati sa šamponom, jer zaštitni sloj kože vlasišta vrlo je osjetljiv. Ako se pri prvom pranju kosa nije dovoljno zapjenila, ponovite postupak. Dužinu kose dovoljno je blago natopiti pjenom; bespotrebnim trljanjem možete trajno oštetiti njezin površinski sloj. Kosu uvijek ispirite duže nego što vam se čini da je potrebno kako biste bili sigurni da ste u potpunosti uklonili ostatke šampona. Potom je ocijedite i nanesite odgovarajući regenerator. Imate li vremena, rasporedite ga po kosi češljem širokih zubaca i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Slijedi još jedno ispiranje, nakon čega omotajte kosu peškirom da upije višak tekućine.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.