10. 03. 2013.

Savršena kosa


Sa zdravom i lijepom kosom postajemo zadovoljni, samopouzdani i poželjni. No, kosa nije samo naš ukras. Ona je i svojevrsni indikator svega onoga što se događa u našem tijelu i duši. Po kosi možemo zaključiti u kakvom je stanju naš organizam i kakvog smo raspoloženja.


Odredite svoj tip kose

Normalna kosa je lepršava i sjajna, lako se češlja i održava. Dovoljno ju je prati jedanput na tjedan blagim šamponom.


Masna kosa je rezultat pojačanog izlučivanja lojnih žlijezda, a to je pak uzrokovano poremećajima u metaboličkim procesima organizma. Znači, pravilna prehrana je važna u rješavanju ovoga problema.

Suha kosa posljedica je smanjenog izlučivanja lojnih žlijezda. Ona je kruta, bez sjaja, teško se oblikuje.

Osim ove tri osnovne podjele tipova kose, postoje još meka i slaba kosa koju nije poželjno izlagati kemijskim procesima, kao što su minival i bojenje kose. Za takvu kosu preporučuje se primijeniti gel radi boljeg oblikovanja i punoće kose.

Čvrsta i gusta kosa pak puno lakše podnosi kemijske procese. Kod ovog tipa kose potrebno je redovito stavljati regenerator za kosu koji omekšava kosu kako bi se lakše oblikovala.

Bila ravna ili kovrčava, suha ili sklona peruti, vaša kosa će zablistati bez puno muke budete li se pridržavali ovih nekoliko korisnih savjeta.


Šampon u dva koraka
Dvostruko pranje malom količinom šampona učinkovitije je nego jedno pranje s puno šampona. Osim toga, pokušajte na kraju kosu isprati hladnom vodom jer će ona zarobiti regenerator u kosi i održati je mekom i nakon sušenja.

Izbjegavati svakodnevno pranje kose
Kosu je preporučljivo prati najčešće svaki drugi dan. U protivnom joj oduzimamo njezinu prirodnu vlažnost koju crpi iz kože tjemena. Svakodnevnim pranjem onemogućavamo koži da hrani kosu svojim prirodnim uljima. Iznimku možete napraviti samo u slučaju ispucalih vrhova – isprati vrhove samo vodom, bez šampona, i nanijeti na njih regenerator.

Trljanje mokre kose ručnikom oštećuje kosu i stoga ga treba izbjegavati po svaku cijenu. Najbolji način sušenja kose jest tako što ćete je omotati ručnikom i saviti u turban. Ručnik će tako najbolje i najnježnije upiti višak vode.


Kosa bi trebala biti 70 posto suha prije upotrebe sušila za kosu
Posušite kosu na zraku ili ručnikom prije upotrebe sušila kako biste izbjegli naglo isušivanje kose vrućim zrakom. Tijekom sušenja kosu lagano raščešljavajte prstima umjesto četkom za kosu i ne držite sušilo preblizu kose.


Nema komentara:

Objavi komentar