16. 03. 2013.

Skinite šminku prije spavanja

Kad se vratite kući pali s nogu od posla ili iz ludog noćnog provoda, poslednje što vam je na pameti jeste skidanje šminke.

Umesto da se bacite u krevet s mišlju da čišćenje lica može da pričeka do ujutru, uzmite u ruke tufer i sredstvo za skidanje šminke. Osim noćnog skidanja šminke, izuzetno je važno i jutarnje čišćenje da bi se skinula nečistoća koju luče pore tokom noći. Proizvodi za čišćenje lica ne služe samo da očiste kožu, već i da je učine nežnijom i mekšom.


 Sredstva za čišćenje bez vode
Na našem tržištu postoji čitava paleta proizvoda namenjenih u ovu svrhu u vidu mleka, gelova i krema. Od potreba vaše kože zavisi za koji ćete se od navedenih preparata odlučiti.

 Pena
Mejkap možete skinuti i uljem, penom za skidanje šminke i vodom. Ovi proizvodi su izuzetno efikasni jer uklanjaju sve nečistoće i ostavljaju prijatan osećaj svežine. Stavite ih na vlažno lice, isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

 Skidanje šminke s očiju
Prilikom uklanjanja senke ili maskare nikako ne bi trebalo da trljate oči već da mejkap nežno skinete vaticom ili tuferom. Ukoliko su vam oči osetljive, imate problema sa iritacijom i crvenilom očiju, koristite vodicu za skidanje šminke namenjenu isključivo očima.


Baš kad ste pomislili da ste s očiju uklonili sav make-up, pogled u ogledalo otkriva zastrašujuću činjenicu – ostaci maskare i olovke za oči su i dalje vidljivi.

Šminku s očiju je teško ukloniti zbog iznimno osjetljivog područja koje okružuje naš organ vida. Međutim, ako se ne uklone na ispravan način, ostaci šminke s vremenom mogu uzrokovati tamnjenje kože na tom osjetljivom području, kao i stvaranje bora. Prije no što na lice nanesete pjenu za čišćenje, uklonite šminku pomoću nekoliko jednostavnih koraka...
Nanesite nekoliko kapljica mlijeka ili losiona za skidanje šminke na vatu. Kao alternativu možete isprobati maslinovo ulje ili vazelin, jer su jednako učinkoviti.
Prvo se posvetite jednom, pa drugom oku. Zatvorite kapak pa na njega i trepavice nježno prislonite vatu natopljenu sredstvom za skidanje šminke. Vatu zadržite na kapku oko pola minuta kako bi se šminka brže otopila. To će vam omogućiti lakše uklanjanje make-upa.
Nakon pola minute, nježno prijeđite vatom preko očiju u smjeru prema dolje, kako biste osigurali potpuno uklanjanje šminke.
Otvorite oči i očiste ostatke šminke ispod trepavica.
Dodatni saveti
Baby ulje čini čuda jer funkcionira čak i bolje od specijalnih proizvoda za uklanjanje šminke. Osim toga, cijena mu je znatno niža.
Nemojte koristiti istu vatu za oba oka. Ako imate infekciju na jednom oku, vatom ćete ju brzo prenijeti i na drugo.
Izbjegavajte korištenje sapuna jer oni ne čiste kožu dovoljno temeljno.

Zašto uvek treba skidati šminku

Da li je li argument da ćemo time usporiti starenje dovoljno jak da vas motiviše na dosledno sprovođenje 'čistke'? Ljudski je ako nam se jednom ili dvaput mesečno dogodi da zaboravimo ili smo preumorni za pošteno čišćenje lica. Upravo je zato kozmetička industrija izumela praktične maramice za skidanje šminke, koje možemo držati pokraj kreveta i posegnuti za njima u kriznoj situaciji.

 Bez obzira na retke trenutke slabosti, prihvatljivog izgovora za neskidanje šminke nema i ne sme biti. Zašto?

 Za početak, ako žene potroše toliko vremena na nanošenje silnih slojeva make-upa, bio bi red i da za sobom počiste. Međutim, elementarna pristojnost nije jedini razlog.

 Čista koža sporije stari jer je manje sklona mikroupalama, osnovnom uzročniku bora. Čak i ako niste 'šminkerica', na kraju radnog dana želećete da uklonite 'crni film' s površine kože, koji je nastao u kombinaciji vaše uobičajene kreme (koju ste valjda ujutro naneli), smoga i ostalih zagađivača koji su prisutni u vazduhu.

 Upravo ta kombinacija spoljnih 'agresora' i prirodne masnoće kože služi kao okidač za oksidacijske i upalne procese.

 Kontinuiranim nepsrovođenjem primerne higijene lica na površini se gomilaju odumrle stanice, a pore postaju sve začepljenije, dok ten gubi na sjaju, zaštitna funkcija kože slabi i postaje lakši plen za spoljne i unutrašnje 'neprijatelje'.

 Podjednako važan argument koji ide u prilog anti-age učinku čišćenja su kružni pokreti kojima se odstranjuju nečistoće, čime istovremeno vršimo masažu lica i potičemo izmenu hranjivih stvari i kiseonika.

 S obzirom da niko nema vremena na bacanje, ritualnom čišćenju lica s gelom ili mlekom i obaveznim losionom bez izgovora treba pristupiti uveče. To je vreme kada se u organizmu bude mehanizmi za popravke oštećenja nastalih toekom dana.

 Učinite li to i ujutro, sjajno! Dovoljno je ako preko lica lagano pređete vaticom namočenom losionom i uklonite sav višak koji je 'isplivao' tokom noći.


Trikovi da bez muke skinete i "najtežu" šminku

Vodootporne maskare se rešite uljem, znajte da uklanjanje veštačkih trepavica može biti opasno i bolno, dok ukrase na noktima efikasno možete skinuti uz malo acetona i aluminijumske folije...


 Efektna večernja šminka može ženu da pretvori u najzapaženiju gošću večeri - po dobrom ili lošem. Savršeno nameštena trepavica usred večeri padne s oka, gelirani nokat se ošteti ili malo znoja napravi “stazu” na obrazu pa s lica odu i puder i rumenilo. Međutim kad dođe vreme za skidanje šminke pre spavanja, to često postaje pravi poduhvat.

 Iako je većinu stvari ipak bolje obaviti u salonu jer, na primer, skidanje geliranih noktiju zahteva pravu “hemijsku laboratoriju”, uz nekoliko trikova svetskih vizažista skidanje i najteže šminke postaje lakše. Na primer, već i vodootporna maskara može da stvori probleme. Možete da kupite poseban preparat za skidanje šminke ili upotrebite puno jeftinije maslinovo ili bademovo ulje koje će podjednako dobro skinuti, a pritom i nahraniti kožu lica.

 Pri skidanju laka i ukrasa za nokte najvažnija je nežnost kako ne biste oštetili površinu nokta i oslabili ih.

Gelirani nokti traju četiri nedelje, ali...
 Gelirani nokti treba da se namoče u stopostotni aceton koji nije dostupan u prodavnicama. Ako ipak želite da uštedite novac, natopite vatu acetonom, stavite na nokat, zamotajte folijom i ostavite pet minuta pa sastružite gel s nokta turpijicom. Stavite hranljivo sredstvo za nokte.

Veštačke trepavice
 Trebalo bi same da otpadnu posle dve nedelje, ali ima i onih koje se tvrdoglavo drže. Čupanje je prebolno, a pritom možete da iščupate i prirodne trepavice. Prokuvajte vodu i stavite u posudu nad kojom ćete pariti lice. Nakon desetak minuta vatom natopljenom u malo maslinovog ulja lagano skinite trepavice. Ne povlačite jako da ne oštetite prirodne.

Vodootporna maskara
 Budući da je maskara vodootporna, umivanje neće pomoći. Upotrebljavajte suprotnost vodi - ulje. Ono razgrađuje vodootporne elemente u maskari. Natopite vatu u ulje i prelazite lagano njome preko trepavica.

Ukrasi i sjaj na noktima
 Natopite vatu acetonom. Stavite vatu na nokat i lagano zamotajte alu-folijom. Ostavite je na noktima pet minuta pa odmotajte i lagano prebrišite svaki nokat vatom, dok ne skinete sjaj i sve ukrase. Ako je još nešto ostalo na noktu, prebrišite ih novom vatom namočenom u aceton, što bi trebalo da bude dovoljno.

Izvori: serbianforum
S media

 Izvor: Tportal.hr
Nema komentara:

Objavi komentar