16. 03. 2013.

Šta se krije u kozmetičkim preparatima?


Kozmetički preparati koje koristimo na redovnoj bazi puni su sastojaka s čijim značenjem nismo upoznati. Prije nego odlučite koji kozmetički proizvod koristiti, upoznajte se s njegovim sastavom. Na što prilikom kupnje trebate pripaziti, pojasnila je dermatologinja dr. Nevia Delalle Lozica.


"Ovisno o željenom cilju, želimo li ukloniti promjene nastale dugogodišnjim izlaganjem suncu, povećati sjaj kože, hidratizirati kožu ili ukloniti sitne bore, ublažiti pigmentacije, smanjiti crvenilo ili poboljšati konture, biramo i osnovne sastojke u lokalnim preparatima. Svakako važno je pripaziti da se sastojci na koje ste preosjetljivi ne nalaze (ni u tragovima) u pojedinom pripravku", naglasila je dr.Nevia Delalle Lozica.

Na tržištu su se profilirali određeni sastojci koji se najčešće koriste u sastavu brojnih kozmetičkih preparata. Koji su najpoznatiji i koje je njihovo djelovanje?

Dimethicone je silikon (kao i većina sastojaka koji završava na „cone“) koji losionu ili kremi za tijelo/lice pruža nježan svilenkasti osjećaj.

Glicerin je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u kremama, a njegova prvenstvena uloga je hidratizacija kože. Njegova prednost je u tome što ne začepljuje pore na koži. U isto vrijeme je koža hidratizirana i diše.

Petrolatum je nakon vode najčešće korišten sastojak jer je jedan od najdjelotvornijih ovlaživača. Svojom masnom barijerom smanjuje gubitak vode za čak 99 posto.

Ceramide su prirodni zaštitni lipidi u koži koji je štite od gubitka vlage. Također se koriste i u kozmetičkim kremama kako bi zadržavali vodu.

Ako patite od problematične kože koja je sklona aknama i miteserima, birajte one preparate koji sadrže u svom sastavu salicilnu kiselinu. Riječ je o beta hidroksilnoj kiselinskoj formuli, a čisti pore i pomaže kako u borbi protiv, tako i u sprječavanju akni i mitesera.

Glycolic acid iliti kiselina šećerne trske koristi se za uljepšavanje vanjske strukture kože. Svojim djelovanjem postiže glatku i sjajniju strukturu vanjskog sloja kože.

Kofein trenutno zateže kožu i ublažuje podbuhlost zbog čega se često koristi u preparatima koji su posebno namijenjeni za područje oko očiju i u borbi protiv podočnjaka.

Ako patite od pigmentacijskih mrlja koristite kozmetičke proizvode koji u svom sastavu sadržavaju hydroquinone, izbijeljivač koji posvjetljuje mrlje na koži.

Borba protiv starenja kože
Tržište anti-aging kozmetičkih preparata preplavljeno je proizvodima od kojih su neki uspješni, a neki ne.

"Najčešće preparati protiv starenja sadrže alpha hidroksi kiseline, vitamin A, C, E, B5, beta glukan, hijaluronsku kiselinu, Co enzim Q10, C ester, alpha lipoičnu kiselinu, aloe veru, jojobu –ulje, alantoin, esencijalna ulja. Također transretinoin (retin A), estrogen, hormon rasta, melatonin u raznim kombinacijama, a koriste se pod nadzorom dermatologa. Važno je znati da su koncentracije pojedinih sastojaka u kozmetičkim kremama dosta niske, jer kozmetičke kompanije na sebe ne mogu preuzeti odgovornost mogućih nuspojava, ali su zbog toga i manje učinkovite", naglasila je dr.Nevia Delalle Lozica.

Retinol je jedan od najpopularnijih sastojaka za kozmetičke preparate u borbi protiv bora. Ovaj vitaminski derivat jedan je od prvih koji se počeo upotrebljavati za usporavanje znakova starenja. Potiče kožu u proizvodnji kolagena te ublažuje postojeće bore.

Hijaluronska kiselina najhvaljeniji je sastojak krema protiv starenja koji prirodno nastaje u vezivnom tkivu ljudi i životinja. Na koji način djeluje, pročitajte detaljnije na zdravakrava.hr

Prilikom odabira prikladnog kozmetičkog proizvoda uzmite u obzir vaš tip kože jer o tomu ovisi koliko će pojedini preparat biti dobar ili loš. Također je važna i dob jer se debljina kože i gustoća folikula mijenja ovisno o starosti kože.

M.D.(Metro-portal.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar