17. 03. 2013.

Stižu mi tridesete, stižu me sjećanja


Jeste li navršile 30 godina? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da u životu unesete neke promene. Donosimo vam popis 30 stvari koje u tridesetima ne biste više trebale raditi.

 Nakon dvadesetih godina, u životu žene nastupa malo ozbiljnije životno razdoblje. Tako bi barem trebalo biti. Naime, niko od žena ne traži da u tridesetima budu smrtno ozbiljne, ali neke bi stvari trebale menjati.


Evo popisa stvari koje bi žena koja navrši tridesetu trebala prestati raditi:

 1. Kupovati odeću za sebe na dečijem odeljenju.
 2. Zaboravljati rodjendan svojih roditelja.
 3. Maziti se s prijateljicama u klubovima zbog malo muške pažnje.
 4. Maziti se s dečkom u klubu zbog skretanja pažnje na sebe.
 5. Držati plišane igračke u spavaćoj sobi.
 6. Gajiti osećanja prema osobi koju nije videla zadnjih pet godina.
 7. Suprotstavljati se roditeljima samo zbog suprotstavljanja.
 8. Proglašavati sve muškarce kretenima.
 9. Željeti se osvetiti onima koji su je povredili u srednjoj školi.
 10. Izbegavati ginekološke preglede.
 11. Otići na spavanje, a ne očistiti lice.
 12. Opijati se na kancelarijskim zabavama.
 13. Paliti se na Justina Biebera.
 14. Misliti da je sve u životu shvatila.
 15. Zvati oca ‘tatice’.
 16. Rodjakinje doživljavati kao suparnice.
 17. Misliti samo na izgled.
 18. Živeti od plate do plate.
 19. Očekivati princa na belom konju da je spasi.
 20. Besciljno menjati poslove.
 21. Upoznavati potencijalne momke na MySpaceu ili Facebooku.
 22. Očekivati da joj muškarac stalno pruža pažnju i ljubav.
 23. Želeti živeti nečiji tudji život.
 24. Očekivati da svi stave život na čekanje zbog njenog rodjendana…
 25. …ili zbog toga što ju je dečko ostavio pre dve nedelje.
 26. Meriti vlastitu vrednost prema komplimentima drugih ljudi.
 27. Biti škrta.
 28. Dati otkaz na poslu, a da je ne čeka drugi posao.
 29. Kriviti roditelje za sve svoje psihičke probleme.Nekada se smatralo da je, kad žena napuni 30 godina, za nju kraj mnogim stvarima: kraj nestašlucima, kraj mladosti, kraj zabavi. Krajnje vreme da se žena uozbilji. Ako nije do tridesete bila udata i imala decu i dom, ženu su nazivali usedelicom.

Danas je to, srećom, drugačije - mnogim ženama ne pada teško ako sa 30 nisu udate i još uvek nemaju decu. Doduše, i dalje se tridesete godine smatraju nekom prelomnom tačkom - većina tinejdžerki veruje da će u vreme kad napuni 30, imati sve sređeno u svom životu, kako na materijalnom, tako i na emotivnom planu: da će imati stalnog partnera (venčanje nije baš toliko bitno), možda decu, da će stići do vrhunca u karijeri...

A kad tridesete dođu, vidi se da nije baš sve tako kako smo zamišljale kao mlađe. Nije sve ni tako sređeno ni tako jasno. Međutim, za razliku od nekadašnjih ružnih etiketa, to što nije sve kao iz neke priče ne predstavlja problem. Jeste, stvari su drugačije nego što ste očekivale - ali sa 30 ste i vi drugačije nego što ste bile sa 20 ili 15. Drugačije posmatrate svet, drugačije posmatrate život.

S obzirom na sve liberalnije stavove i na duži životni vek, kad napunite 30, možete relativno opušteno da shvatite da je još jako, jako mnogo toga pred vama i da imate puno vremena da uradite sve što ste zamislile da uradite. Shvatite i da ne postoji samo jedan, standardan i utaban, put do sreće, tako da sebe možete smatrati uspešnom ženom koliko god toga da ste postigle. Imate dobar posao, partnera i decu? Super! Viđate se s partnerom, nemate još dece niti žurite da ih imate, gradite karijeru? Opet je super! Trenutno ste same, ali se ludo zabavljate i radite na karijeri? Pogodile ste - i to je super.

Tridesete više nisu vreme kada je obavezno da ste ono značajno u svom životu postigle. Umesto toga, tridesete postaju vreme kada žena sazreva i kada otkriva šta je to što joj zaista znači u životu i što zaista želi da postigne. A onda - prava akcija počinje!

Izvor: Krstarica

Izvor:savremena.me


Nema komentara:

Objavi komentar