17. 03. 2013.

Sunce i parfemi nisu prijatelji


Na šta obratiti pažnju prilikom korišćenja mirisnih preparata, da li je preterivanje opasno, kako ih bezbedno koristiti i u čemu je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?




"Prvi savet kada govorimo o parfemima jeste da nikako ne bi trebalo da se stavljaju pre izlaganja suncu, zato što sunce i parfem prave spoj koji izaziva opekotine na koži i pojavljuju se takozvane tamne fleke”, kaže za "Potrošač" Gorana Isailović, dermatolog i profesor na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Zemunu.

 "Zato ni dnevne kreme, naročito leti, ne bi trebalo da imaju isuviše jak miris. Jer, može doći do istih posledica. Glavna preporuka je da ono što se maže preko dana ne sme da bude isuviše parfimisano, a ono što se maže uveče može da miriše", kaže Isailovićeva.

 Prva greška potrošača kada kupuju bilo koji preparat jeste da najpre provere kako on miriše, dodaje naša sagovornica. Mnogi rade isto i kada kupuju sredstvo za zaštitu od sunčevog zračenja.

 "Kupci smatraju da ono što ne miriše nije dobro. A valjalo bi da znaju da ni preparati za zaštitu od sunca ne bi trebalo da imaju jak miris jer opet može da dođe do pojave fleka na koži. Zato je najbolje da antisolarni preparat bude bez parfema."

 Idealno bi, zbog toga, bilo da se u toku leta parfem stavlja na mesto koje nije direktno izloženo svetlosti. Isailovićeva smatra da je uvek bolje rešenje naprskati ga na pazušnu ili lakatnu jamu, nego iza uha gde će se sigurno pojaviti tamne fleke.

 Isto važi i za one koji, uprkos upozorenjima, odlaze u solarijum. Ništa parfimisano ne bi valjalo stavljati jer postoji rizik da se iz solarijuma izađe sa flekama po telu. Postavlja se, međutim, pitanje da li su tamne fleke jedino estetski ružne ili su i štetne po zdravlje?

 "Estetski ružno je štetno po zdravlje zato što zdravlje nije samo odsustvo bolesti već je i stanje opšteg zadovoljstva."
 Dezodorans ili antiperspirant?
 Što se tiče odgovora na pitanje kako se odlučiti i koji parfem odabrati, glavni savet je - onaj koji vam najviše odgovara.

 "Kada se kupuje parfem ili bilo koji preparat, može se reći da su cena i poznati brend donekle garant kvaliteta, ali da je proizvod bezbedan potrošačima govori to što na boci piše da je dermatološki testiran, što znači da ima minimum toksičnih materija. Nos u jednom trenutku može da prepozna tri parfema, a ako primenimo više od toga, neće moći da ih razlikuje. Treba znati i da pojedini parfemi privlače, a drugi odbijaju insekte."

 Tako, ukoliko imamo parfem od nane, ruzmarina ili bosiljka oni teraju insekte, a cvetni ih privlače. Najbolje je imati diskretan miris. Preterano korišćenje parfema uglavnom nije opasno za kožu, naravno ukoliko neko nije alergičan. Bitno je istaći i da parfemi više deluju na emotivnom nivou jer stimulišu čulo mirisa, a time i na emocije. Parfem je jako moćno sredstvo neverbalne komunikacije.

 Velika je dilema i da li se odlučiti za dezodorans ili antiperspirant. Na tržištu je mnoštvo proizvoda, što takođe dodatno otežava izbor. Najlakše je izabrati ukoliko se zna njihovo dejstvo. Antiperspiranti sadrže hemikalije koje začepljuju pore i na taj način sprečavaju znojenje.

 Dezodoransi, sa druge strane, dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Međutim, najrizičniji sastojak antiperspiranata jesu aluminijumske soli. Njihov zadatak je da blokiraju znojenje, čime utiču na prirodne zakone u ljudskom organizmu. Ali ono što još više zabrinjava jeste to što se aluminijum kroz kožu apsorbuje u organizam.

 "Dezodoransi se koriste kako bi se ublažio neprijatan miris znoja. Znoj nema nikakav miris, a dobije ga kada dođe na površinu kože i kada bakterije krenu da ga razlažu. I onda nastaju amonijak i slična jedinjenja koja imaju neprijatan miris. Dezodoransi uglavnom zbog toga sadrže antiseptik i antiperspirant i, naravno, parfem."

 Kada koristimo dezodorans ne bi trebalo koristiti i parfem jer se mešaju. Mnogi dezodoransi sadrže i alkohol i to je razlog što peckaju, jer alkohol može da iritira kožu. Onima koji su veoma osetljivi preporučuju se takozvani homeopatski dezodoransi koji sadrže samo prirodne komponente, poput kamilice.

 Što se antiperspiranta tiče on deluje tako što pravi male čepove na kanalima znojih žlezda i tako zaista smanji znojenje, ali njihova preterana upotreba se ne preporučuje. Jedno vreme se pričalo da primena antiperspiranata zbog sastava, pre svega aluminijuma, može da izazove rak dojke. U svakom slučaju, sa antiperspirantima ne treba preterivati.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.