17. 03. 2013.

Zablude o ljepoti


1. Pretjerujete s kavom? Ova navika isušuje kožu
ISTINA
 Gazirana pića (poput sode i Coca-Cole), energetski napici i kofein sužavaju krvne žile i usporavaju cirkulaciju kože. To vodi dehidrataciji i isušivanju. U prijevodu, to podrazumijeva pojavu bora oko očiju. „Koža oko očiju tanja je nego na ostatku lica pa se prve bore pojavljuju upravo na tom dijelu“, kaže dermatologinja Ranella Hirsch. (Slična je situacija s područjem oko usana.) Isti, možda čak gori efekt na kožu ima alkohol, posebno ako ga pijete natašte. Zato sljedeći put dobro razmislite hoćete li naručiti bezalkoholni ili alkoholni koktel.


2. Toneri isušuju kožu i prouzrokuju fleke
NE NASJEDAJTE
 Nekada su toneri sadržavali visok postotak alkohola koji ima agresivno djelovanje i isušuje kožu. Kozmetička industrija u međuvremenu je toliko napredovala da proizvodi danas ne samo da ne isušuju kožu nego je zahvaljujući sastojcima poput aloe vere, glicerina i eteričnih ulja dodatno hidratiziraju, objašnjava dr. Graf. Zato je preporučljivo koristiti ih svakodnevno, nanošenjem losiona ili kreme: hidratizirana koža apsorbira bolje nego suha.

3. Tijelo treba izlagati suncu bez SPF da proizvede vitamin D
 ISTINA...
 …ali to vrijedi samo u određenim granicama. „Tijelu je potrebno petnaestak minuta dnevno na suncu da proizvede potrebnu količinu D vitamina“, kaže dr. Alexiades. No, ne mora nužno upiti sunce preko lica. Koža lica je osjetljivija od ostatka tijela pa je namažite zaštitnom kremom, a nemojte namazati ruke. Prošećite na proljetnom suncu i osigurat ćete tijelu potrebnu količinu tog vitamina. Osim toga, ta kratka šetnja može biti odličan podizač raspoloženja i energije (posebno ako imate dobro društvo).

4. Potrebni su mjeseci da biste vidjeli prve rezultate kreme protiv bora
 NE NASJEDAJTE
 Većina krema koje popunjavaju i anuliraju bore (kao što je Vichy Liftactiv Retinol HA NUIT) sadrže sastojke koji obavljaju eksfolijaciju kože, poput retinola, vitamina B3 i hijaluronske kiseline, čije se djelovanje primjećuje za otprilike četiri tjedna. „Ten će zablistati, a tonus kože će se podići i bore će postati manje uočljive“, kaže dr. Graf. Jedino u ozbiljnijim slučajevima, kao što su veoma duboke i izražene bore, može biti potrebno nekoliko mjeseci. Imate li sličan problem i tražite ultrabrzo rješenje, probajte kremu na bazi retinola koju izrađuju u ljekarni jer sadrži veći koncentrat.

5. Pore se mogu suziti
 ISTINA
 Ove dosadne točkice na vašem licu ne izgledaju nimalo lijepo. „Posebno kada se napune masnoćom koju koža luči, a koja u dodiru sa zrakom oksidira i potamni, čineći ih još uočljivijima“, objašnjava dermatologinja Janet Graf. Svakodnevno se umivajte sredstvom za čišćenje na bazi salicilne kiseline, dva puta tjedno napravite piling, a povremeno stavljajte obloge od kamilice jer smiruje kožu i smanjuje proširene pore.

6. Brza hrana ne utječe na kožu
 NE NASJEDAJTE
 Dermatolozi godinama mijenjaju mišljenje kada je ova tvrdnja u pitanju, ali većina se slaže da postoji čvrsta veza između načina prehrane i stanja kože. Istraživanja pokazuju da prerađeni ugljikohidrati i šećer utječu na oslobađanje inzulina i pojačano lučenje masnoće, kaže dr. Graf. Hrana koja odgovara koži su niskokalorične proteinske namirnice, voće, povrće i žitarice.

7. Svaka koža zahtijeva dodatnu hidrataciju
 ISTINA
 „Bez obzira na tip kože, svatko bi trebao koristiti sredstvo za hidrataciju dva puta dnevno, ujutro i uvečer“, objašnjava njujorška dermatologinja Macrene Alexiades. Ako vam je koža masna, ujutro preko nje prijeđite losionom sa zaštitnim faktorom jer ćete joj na taj način osigurati potrebnu hidrataciju i zaštitu. Navečer je samo umijte sapunom za lice, obrišite i pričekajte desetak minuta. Ako vam je koža dobro, znači da joj više ništa nije potrebno pa - pravac u krevet.

cosmopolitan

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.