17. 03. 2013.

Zablude o šamponu


Razotkriveni mitovi o šamponu

Šampon je neizostavni član vojske preparata koje koristimo za održavanje lične higijene. Međutim, u poslednje vreme smo toliko bombardovani svakojakim svojstvima, uljima, ekstraktima koje šamponi sadrže, da je to prevršilo meru. Došlo je vreme da razotkrijemo i nekoliko mitova vezanih upravo za ovaj proizvod.Kosu ne valja prati svakog dana

"Ako nema sapunice, ne valja"
Rekli su vam da što više sapunice šampon pravi, to će vam kosa biti čistija? Nije tačno. Sapunica je tu samo zbog psihološkog uticaja na korisnike. U idealnom slučaju, šampon bi trebalo da proizvede dovoljno pene tek da ruka lakše klizi po kosi i koži glave. Četvrtina količine sapunice na koju ste navikli dovoljna je za dobro ribanje.


"Kvalitetni proizvodi mogu da oporave rascvetale krajeve."
A onda je mrmot zamotao čokoladu… Kada se krajevi rascvetaju, jedini lek je šišanje. Dok ne zakažete kod frizera, zamaskirajte ispucale krajeve preparatima koji sadrže silikon ili pčelinji vosak.


"Pranje svakog dana oštećuje kosu."
MIT: Svakodnevno pranje je sigurno i zdravo. Sve dok ne koristite jake šampone koji izvlače prirodna ulja. Ukoliko imate masnu kosu, prijaće vam svakodnevno pranje. Ipak, koristite nežne šampone sa silikonom, shea puterom ili pantenolom. Osobe sa oštećenom ili suvom kosom ipak bi trebalo da peru kosu svaki drugi dan. Ne zaboravite regenerator! Zapravo, umesto regenatora, možda bi bilo najbolje da koristite pakovanje.

"Kombinacija šampona i regeneratora je prevara!"
MIT: To nije muljaža samo da bi vam utrapili skuplji proizvod. Hemičari mogu da smučkaju dovoljno hemikalija koje će očistiti vlasi i ujedno da dovoljno omekšaju i nahrane kosu.
"Posle nekog vremena kosa se privikne na šampon, pa šampon mora da se promeni svakih šest meseci."
 MIT: Iskreno, odakle ljudima ovakve zamisli? Kosa je "mrtva", pa ne može da se “navikava” na nešto. To je, jednostavno, vaša percepcija kako kosa reaguje na novu formulu. Znači, ako vam je odrežena vrsta šampona prirasla za srce, nema razloga da naviku menjate.

"Pranje ledenom vodom daje kosi sjaj"
Polivanje glave ledenom vodom samo će vas razbuditi, ali neće učiniti ništa za sjaj kose. S druge strane mlaka voda može učiniti da kosa bude baršunasta.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar