06. 04. 2013.

Bakini savjeti za ljepotu


Deluju li stvarno bakini "starinski" rituali i danas?

 Zaštitite se od sunca, deco
 Bake su u pravu kada su u pitanju opasnosti od sunčevih štetnih zračenja, kaže Krant. Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje pomoći će u zaštiti kože protiv raka i ubrzanih znakova starenja. Znaju bake svašta!

 "Najbolje je kremu nanositi svakodnevno barem na lice, uši, vrat i ruke. Dok shvatimo koliko je taj ritual važan najčešće prođe puno vremena i šteta je već učinjena. Dakle, što pre, to bolje", savetuje dermatolog. Preporučuje se losion s oznakom SPF 30 koji će vam teoretski omogućiti da 300 minuta ostanete na suncu bez opekotina.

 Repa uništava fleke na licu
 Repa sadrži vitamine koji su korisni za kožu (poput A, C, E i B), ali stručnjaci tvrde da nije baš super borac protiv akni i pegica. Ipak, bakin savet nije potpuno netačan. Postoji određeno voće i povrće koje koži daje zdravi sjaj. Na primer papaja i ananas sadrže papain i bromelain odnosno proteolitičke enzime koji tope mrtve ćelije kože i deluju antibakterijski, protivupalno i antioksidativno. Sirovi krompir takođe može očistiti kožu ukoliko se koristi određeno vreme.

Ne preterujte s čupanjem obrva
 Bakin savet glasi da se obrve ne smeju preterano čupati jer će u jednom trenutku prestati da rastu. Čini se da baka zna znanje.
 "Preterano čupanje obrva izaziva mikroskopske ožiljke na korenu. S vremenom stvarno koren može da se zatvori i spreči ponovni rast dlačice", kaže Krant.

Umivajte se dva puta dnevno
 Baki možda pomaže što se umiva ujutru i uveče, ali to ne mora da bude dobro za svakoga.

2.jpg
 Koliko puta ćete se umivati zavisi ipak od vaše kože

"Koliko često treba prati lice zavisi od osobe do osobe. Oni koji ne koriste tešku šminku i nemaju masnu kožu dovoljno je da se umiju jednom dnevno", kaže Krant.

 Bez obzira na vašu rutinu, važno je da čišćenje lica bude nežno. Dakle bez agresivnog ribanja ili pilinga jer može izazvati suprotan efekat.
 "Grubo tretiranje kože može je isušiti i iziritirati. Koža u tom slučaju može početi da luči više masnoće kako bi se navlažila i zaštitila samu sebe", pojasnila je dermatolog.

Obavezno skinite šminku pre spavanja
 Bako, pun pogodak! Dermatolog Krant kaže da je ritual uklanjanja šminke pre spavanja zdrava navika jer šminka sadrži hemikalije i skuplja nečistoće tokom dana- odnosno sve što može da naškodi koži. Međutim, ako povremeno to i ne učinite, nemojte se zabrinjavati. Ne bude li se to događalo često ne bi trebalo da šteti vašoj koži.

Pijte puno vode i jedite sladoled
 "Održavanje zdrave ravnoteže tečnosti u telu je važno za svaki aspekt zdravlja uključujući kosu i kožu", tvrdi Krant.

 Sladoled? Tu je baka možda ipak pogrešila jer stručnjaci kažu da šećer baš i nije najbolji prijatelj kože. Može uticati na kolagen što će kožu učiniti podložniju borama.

Smejte se!
 Na ovaj savet svi stručnjaci "viču": "Slažemo se!"

Izvor: Magazin, Vestionline

Nema komentara:

Objavi komentar