07. 04. 2013.

Fleke na licu


Postoje tri tipa melazmi: epidermalni tip (svetlosmeđe boje), dermalni tip (pepeljastosmeđe boje) i mešoviti tip (tamnosmeđe boje)

Hiperpigmentacija su tamno pigmentovane fleke na mestima prethodno postojećeg zapaljenja. One mogu biti prisutne kod svih tipova kože, ali su najintenzivnije i najteže kod osoba tamne kože. Ovu pojavu mogu izazvati prekomerno izlaganje sunčevim zracima, povrede ili infekcije kože. U trudnoći se može pojaviti i lokalna hiperpigmentacija na licu, takozvana melazma ili maska trudnoće. Ove fleke se pojavljuje u pedeset do sedamdeset odsto trudnica, posebno kod žena tamnijeg tena. Pojačava se usled izlaganja sunčevim zracima, a nastaje kod genetski predisponiranih trudnica pod uticajem lučenja hormona u trudnoći. Postepeno nestaje posle porođaja, ali isto tako može i ostati još neko vreme. Uzimanje kontracepcijskih pilula kod jedne trećine žena takođe izaziva melazmu kao i nekontrolisano izlaganje ultraljubičastom svetlu.

 Javljaju se u trudnoći
 - Pojačana pigmentacija na licu može da se javi u trudnoći, a karakteriše je pojava mrkosmeđih fleka na bočnim stranama obraza, čelu, na i iznad gornje usne. Najčešće su jasno ograničene i lako uočljive. Iako je predispozicija za nastanak pojačane pigmentacije van trudnoće nasledna i verovatno prisutna već na rođenju, stanje ne postaje jasno definisano sve dok se u periodu adolescencije ne dostigne odgovarajući nivo cirkulišućih estrogena - objašnjava doktorka Jasmina Kozarev, specijalista dermatologije.

 Preparati za lokalnu terapiju
 - Dubina pigmenta u koži je promenljiva, što ima direktan uticaj na izbor terapije u tretmanu. Pri pregledu kože uočavaju se tri tipa melazmi: epidermalni tip (svetlosmeđe boje), dermalni tip (pepeljastosmeđe boje) i mešoviti tip (tamnosmeđe boje) - kaže dr Kozareva.
 Primenom preparata za lokalnu terapiju privremeno se ublažava pojava pigmentnih ćelija, ali se usled stvaranja novih pigmentnih ćelija iz folikula dlake, aktivnost nastavlja pa nekada može doći do pogoršanja dishromije.

 Oprez sa suncem!
 Izlaganje ultraljubičastim zracima kod obolelih osoba koje se nalaze pod terapijom preparatima koji imaju karakteristike fotosenzibilizatora kao na primer psoraleni, hormoni, tetraciklini, nesteroidni antiinflamatorni, salicilati, benzodijazepini, antiparazitarni lekovi, takođe mogu da uzrokuje pojavu mrljaste pigmentacije. Terapija obuhvata niz postupaka koji su usmereni na usporavanje deobe pigmentnih ćelija i smanjenje njihovog broja, kao i smanjenje sinteze pigmenta.

Glas javnosti

Nema komentara:

Objavi komentar