27. 04. 2013.

Hrana u službi ljepote


Poznato je da su egipatske princeze volele da se kupaju u mleku, koje predstavlja bogat izvor cinka. Cink nije poznat kao mineral lepote bez razloga. On je čudotvorno hranljivo sredstvo za lepšu i zdraviju kožu, kosu i nokte. Studije pokazuju da više od 33 odsto svetske populacije pati od nedostatka cinka i da je preporučena dnevna doza cinka 15 mg, a za trudnice 30 mg

POMAŽE RAST KOSE
 Unošenje cinka u organizam pomaže rast kose, štiti je od lomljenja i nedostatka sjaja. Cink fantastično poboljšava stanje kože glave i kose jer dokazano pomaže u borbi protiv gljivice koja uzrokuje stvaranje peruti.


NEGUJE KOŽU
 Čak i ako nemate neki poseban razlog da se žalite na svoju kožu, zahvaljujući cinku ona može da ostane čista, elastična i zdrava. Kod problematične kože s aknama ili ekcemom cink se pokazao kao delotvoran jer je odličan regulator masnoće kože.

JAČA NOKTE
 Pored suve kose i kože bez sjaja i elastičnosti, prvi znak nedostatka cinka u organizmu jesu tanki nokti koji se ljušte. Noktima je takođe potreban cink kako bi sintetizovali dovoljno proteina i ostali jaki i zdravi.

 

 Namirnice koje su bogate cinkom su: pšenične klice i žitarice (naročito raž), pivski kvasac, semenke bundeve, suncokreta i sezama, plodovi mora, mahunarke (soja, grašak, sočivo), orasi, lešnici, bademi, nemasno mleko i meso, riba, jaja, kikiriki, brokoli, kupus.

Blic Žena

Nema komentara:

Objavi komentar