05. 04. 2013.

Istine o aknama


Suočimo se s činjenicom – bitka protiv akni je trajna bitka. Blage oblike akni je moguće izliječiti, no srednje teški slučajevi su druga stvar. Dok su teški slučajevi problem čak i za dermatologe koji za mnoge slučajeve ne mogu pružiti liječenje već samo propisati tretman koji će ih smanjiti i ublažiti simptome.No vi možete pomoći tretmanu protiv akni na način da vodite bolju brigu o koži i da izbjegavate upale akni koje mogu doći od hrane, ali su uglavnom uzrokovane nestručnim pokušajem čišćenja akni – pogrešnim stiskanjem prištića ili diranjem lica prljavim rukama.

Potrebno je znati što radite

Jedan od najvažnijih savjeta je da se pobrinete da znate što radite i da slijedite propisani tretman onako kako je propisan. Ako za svoje prištiće uzimate lijekove propisane od strane liječnika i dermatologa, pročitajte informacije o indikacijama i kontraindikacijama tog lijeka koji ste dobili. Letak s informacijama uglavnom je u kutiji od lijeka. Ponekad kod nekih vrlo teških slučajeva prišteva, dermatolozi propišu nekoliko lijekova od kojih svaki ima svoj tretman i način uzimanja.

Kako bi postigli kožu bez prištića kakvu želite potrebno je držati se propisanih tretmana na točno određen način i redom kako su propisani. Ako vam je teško shvatiti upute dermatologa, ne bojte se uzeti papir i olovku i detaljno sve zapisati. Povedite čak i nekog bliskog sa sobom kod dermatologa.

Zapamtite još nešto, samo zato što akne nestanu nakon uzimanja lijekova ne znači da su stvarno nestale i da ste ih uspjeli izliječiti. Tretmane i lijekove je potrebno provesti do kraja. Kod mnogih ljudi su se akne vratile brzo nakon prestanka uzimanja lijekova jer nisu proveli tretman do kraja. Većina teških slučajeva akni su dugovječni problem i moguće da ćete lijekove piti godinama prije nego ih se riješite.

Komercijalni lijekovi za akne

Osim lijekova koji se službeno propisuju od liječnika, postoji velika količina komercijalnih pripravaka za njegu i čišćenje kože. Česti nazivi su tonik za čišćenje lica, adstringentni tonik za čišćenje, gel za čišćenje kože, multivitaminsko mlijeko za čišćenje kože, odčepljivač pora, sredstvo za čišćenje pora, tonik za čišćenje pora na licu... i još mnogi. I svi oni mogu pomoću u rješavanju problema sa prištićima.

Potrebno je znati da lice i kožu s prištićima nikada ne stružete kod pranja. Dakle ne perite lice s krpicom ili spužvom za pranje kože. Struganjem nećete izvaditi ništa iz pora što ih je navodno začepilo, samo ćete oštetiti kožu oko već upaljenog mjesta i pogoršati infekciju i stvoriti si ožiljak od prištića. Prejako pranje ili struganje kože koja ima akne samo može pogoršati stvar. Prvo dobro operite ruke prije nego ćete njima prati lice. Potrebno je nježno prati lice i kožu, sa mlakom vodom i sredstvom za čišćenje i nježno sa vršcima prstiju razmazati sredstvo po licu i isto tako nježno ga isprati.

Funkcioniraju li prirodna sredstva – iz bakine apoteke

Prilikom kupnje sredstava za čišćenje lica tražite nježna sredstva i ona prilagođena vašem tipu kože. Prilikom pretrage i odabira uzmite u obzir i prirodna sredstva. Primjer – sapun koji je napravljen od Ehinaceje ili je sadrži u velikoj količini i još ima drugih biljnih dodataka može poslužiti kao vrlo dobro, a opet nježno dezinfekcijsko sredstvo koje pomaže protiv prištića i vraća čistu kožu. Ulje čajevca se također pokazalo kao vrlo dobro.

Masna koža se smatra jednim od mnogih uzroka akni, pa zbog toga mnogim ljudima nema smisla na masnu kožu nanositi moisturizer kože. Ali mnogi propisani tretmani mogu ostaviti kožu vrlo iritiranom nakon tretmana i često je korisno staviti moisturizer čak i na masnu kožu. Suha koža je često rezultat jačih tretmana ili čestog čišćenja. Takva koža je iritirana i često ponovno podložna vraćanju akni, jer koža kao reakciju na suhoću potiče proizvodnju masnoća koje opet stvaraju akne. Zato odmah nakon čišćena navlažite kožu s dobrim sredstvom koje ne smije sadržavati ulja, ne smije začepljivati pore (nekomodogenično) i ako je moguće dobro je da sadrži zaštitu od UVA i UVB zraka.

kozmetika.xigre.com

Nema komentara:

Objavi komentar