05. 04. 2013.

Kako nastaju akne?


Dozvolite mi da vas pitamo o ovome ... Patite li od akni? Znate li što je uzrok tome i je li bilo koji tretman stvarno djelotvoran?

Studije pokazuju da je oko 80% posto ljudi imaju iskustva s aknama u nekom trenutku. Nitko ne zna točno što je 100% uzrok, ali postoji nekoliko teorija.Pogledajmo 7 od njih:

1. Akne obično počinju u dobi od jedanaest i trinaest.

To vrijedi i kod žena i kod muškaraca, zbog promjena u razinama hormona. Ovi hormoni, zvani androgeni povećaju žlijezde u koži lica i pojačavaju njihov rad. Ulje proizvedena od strane žlijezde je poznato kao sebum. Folikule kose odbacuju mrtve stanice kože prebrzo te se miješanjem tih mrtvih stanica i sebuma formiraju blokade u žlijezdama.

2. Pritisak i trljanje uske odjeće.

Odrasle s aknama bi trebali izbjegavati majice uskih ovratnika koje bi mogle izazvati pogoršanje stanje s aknama. Odrasli sportaši često primjećuju izboje akni na mjestima gdje ih pritišću naprtnjače i kacige.

3. Akne može uzrokovati genetika.

Istraživanja su pokazala da je obiteljska povijest akni može utjecati da li ćete dobiti akne i kako teške će biti. Dakle, ako su vaša majka ili otac imali akne kao tinejdžeri, da ćete ih vi dobiti su velike.
4. Čimbenici vezani za žene

Žene imaju više čimbenika koje mogu biti povezane s aknama od muškaraca. Žene prolaze kroz nekoliko faza života, koje uzrokuju promjene na razinama hormona. Ove promjene mogu izazvati akne kod odraslih žena dva do sedam dana prije njihovog menstrualnog ciklusa.

5. Trudnoća i hormoni

Trudnice također doživljavaju promjene u hormonima što četo utječe na stanje s aknama. Vrlo često se kod trudnica naglo poboljša stanje s aknama zbog stabilne razine hormona koja je potrebna da bi fetus napredovao u rastu. Dok kod onih koje nisu imale bubuljice, mogu ih imati na početku trudnoće zbog naglih promjena razine hormona. Obično se to ispravi kasnije u trudnoći.

6. Klimakterij i hormoni

Klimakterij će uzrokovati promjene u razinama hormona za žene i može biti uzrok akne u kasnijoj dobi. Žene također imaju tendenciju da nose tešku šminku kad iskuse izbijanje akni, što samo još više pogorša stvar jer dodatno začepi pore na licu.

7. Stres

Osobito u odraslih, stres može biti čest uzrok akni. Kada ste pod stresom, tijelo dodatno proizvodi hormon kortizol. Kortizol može pogoršati stanje akni koje već imate. Da biste spriječili stresom uzrokovane akne, pokušajte s relaksacijom i meditacijom.

Neki odrasli dobiju akne nakon što diraju mrlje na licu ili nakon što stiskaju bijele ili crne bubuljice. Nikada ne stišćite prištiće. To može samo izazvati akne i lezije i eventualno još neke infekcije. Prilikom čišćenja lica, izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje lica (poznate i kao astrigente, oni uzrokuju stvaranje više sebuma) i ne čistite lice previše energično.

Robin Araoz

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.