07. 04. 2013.

Kako smanjiti proširene pore na licu?


Masna koža lica rezultat je pojačanog rada žlijezda lojnica. Loj je, u određenoj količini, koži neophodno potreban, jer zajedno sa vodom i znojem čini nevidljivi, zaštitni površinski film. Ali, masna koža za posljedicu često ima proširene pore.Proširene pore su zapravo mjesta na kojima kanali lojnih žlijezda izlaze na površinu kože. Ti otvori kod nekih žena i muškaraca mogu biti toliko izražene da liče na ožiljke.

Problematičan ten

 Dok muškarcima često ne smetaju, ženama one predstavljaju veliki estetski problem. One predstavljaju i povećan rizik od razvoja problematičnog tena, jer se u njima nakuplja nečistoća koja potiče upalu.

 Naime, svakodnevna higijena lica je otežana jer se pore teže čiste, a lako se u njima nakuplja nečistoća. Potrebno je svakodnevno više puta čistiti lice, što oduzima dosta vremena, a nikad nije očišćeno do kraja.

 Više od 70 posto žena u dobi od 20-30 godine primjećuje barem jedan od simptoma masne kože. Dva su najvažnija: pore su proširene poput malih ožiljaka, a sama koža je sjajna.

 Ovi simptomi su naročito prisutni na centralnim dijelovima lica: nosu i okolini nosa, predjelu brade i sredini čela. To je masna ili tzv. "T" zona pojačanog rada žlijezda lojnica.

 Takvoj je koži potrebna uporna i temeljita njega koja se sastoji od nekoliko faza: čišćenja, hidratacije, reguliranje lučenja loja. Temeljito očišćena površina kože je prvi korak, a provodi se redovno ujutro i navečer.

 Čišćenjem se odstranjuje ne samo višak loja sa kože, nego i odumrle stanice, nečistoća i ostaci kreme. Sredstva za čišćenje (emulzije, mlijeko i tonici) ne smiju biti agresivni, odnosno ne smiju previše „odmastiti" kožu. Naime, ako se pretjeruje, pokrenut će se mehanizmi kojima se nadoknađuje nasilno odstranjeni loj pa žlijezde ga počinje stvarati u još većoj količini.

Sapun i tonik

 Sapuni koji se primjenjuju za pranje kože lica moraju biti blago kiseli, tonici trebaju biti na biljnoj bazi, nikako na bazi alkohola koji isušuje i iritira kožu. Njegu treba provoditi bez trljanja, jer je masna koža vrlo podložna oštećenju već na manju mehaničku iritaciju.

 Mehaničko čišćenje nije pogodna metoda za lice sa proširenim porama, jer te osobe često imaju osjetljivu kožu koja ostaje nadražena uz brojne ogrebotine i kraste. I nakon "klasičnog" čišćenja lica pore se vrlo brzo ponovo ispune nečistoćama. A cilj je suziti proširene pore na licu i smanjiti pretjerano lučenje loja.

 Zato se u ovim slučajevima preporučuje korištenje niskofrekventne struje. Njenom primjenom proširene pore se smanjuju, a istovremeno se normaliziraju vlažnost kože i lučenje masnoće.

 Ovim metodama dolazi do poboljšanja metaboličkih funkcija u kožnom tkivu, kao i do brže eliminacije viška vanstanične tečnosti iz tkiva i štetnih materija. I, što je vrlo bitno, smanjuju se masne naslage u potkožnom tkivu.

Poremećaj hormonalne ravnoteže

 Uzroci pojačanog rada ovih žlijezda mogu biti poremećena hormonalna ravnoteža, stres i psihička napetost te naslijeđe. Prvi simptomi masne kože ispoljavaju se već početkom puberteta. Međutim i nakon završenog puberteta znatan broj žena i dalje ima masnu kožu lica i proširene pore.

Dnevni avaz

Nema komentara:

Objavi komentar