05. 04. 2013.

Kontracepcijske tablete protiv akni

Postoji dosta lijekova na recept koji se koriste u borbi protiv akni, ali jedan od najčešćih izbora za žene je korištenje nekih kontracepcijskih tableta. Ovaj pristup se može koristiti i kod tinejdžerki, kao i kod odraslih žena, ali ako ste muško, nemate sreće. Upotreba kontracepcijskih pilula koje sadrže ženske hormone kod muškaraca je ravna katastrofi.Ženski hormoni mogu napraviti pustoš u metaboličkom sustavu muškarca.
Za žene ipak, kontracepcijske pilule mogu dovesti do manjeg čuda. A ako je vaš slučaj akni dovoljno težak da zahtijeva korištenje najopasnijih lijekova za akne, kontracepcijske tablete mogu biti apsolutna nužnost. Možda nećete biti u mogućnosti koristiti riskantne lijekove bez uzimanja kontracepcijskih pilula.
Zašto kontracepcijske pilule pomažu protiv akni?

Djevojke i žene često iskuse prve izboje akni prije njihovog menstrualnog perioda. To se posebno odnosi na tinejdžerke zbog njihovih promjena hormonalnih razina, jer tijelo još nema ustaljenu i stabilnu proizvodnju hormona. Kontracepcijske tablete rade tako da stabiliziraju razinu hormona. Kada se kod žene hormoni reguliraju pomoću kontracepcijskih tableta, često se smanji učestalost i težina pojavljivanja akni.
Jesu li kontracepcijske pilule baš za vas?

Hormon estrogen, testosteron i progestin mogu biti vrlo nestabilni u prvih nekoliko godina nakon što je djevojka ulazi u pubertet. Promjenljive razine ovih hormona mogu zaista izazvati akne kod gotovo svih tinejdžerki. Za cure koje doživljavaju umjerene ili lagane izboje, i sram koji dolazi uz njih, kontracepcijske pilule mogu pomoći. Ne samo da im se smiri njihov metabolizam, nego i izboji postaju blaži. Odrasle žene često cijene svoju glatku kožu koju imaju kasnije iako možda nisu koristile kontracepcijske pilule jer im se stabilizirala hormonalna razina sam od sebe.

Ako patite od teškog problema akni, vaš liječnik može odlučiti da Vas stavi na vrlo učinkovit lijek pod nazivom Izotretinoin. Ovaj lijek, u prodaji pod imenom Accutane, vrlo je moćan, visoko učinkovit i apsolutno zabranjen tijekom trudnoće. Kod korištenja ovog lijeka, često se propisuje i korištenje kontracepcijskih pilula.

štećenja na fetusu da ako liječnik propisuje za taj lijek vas, on je po zakonu obvezan izraditi dva negativna testa trudnoće ne više od tjedan dana prije početka uzimanja lijeka. Morate koristiti kontracepcijske pilule, pa većina liječnika odmah propisuje kontracepcijske pilule kako ne bi moglo doćui do trudnoće za vrijeme tretmana sa tim lijekom,. Osim toga, zahtjevaju da svaki put ka dolazite po novu količinu imate svježi negativni test na trudnoću.
Ovi propisi u Sjedinjenim Američkim državama su na snazi već neko vrijeme, ali se trudnoće, dok su na izotretinoinu se i dalje događaju. Zbog toga su dodani novi propisi. Ako se liječite Accutane-om, od vas se zahtijeva da se prijavite nacionalnoj bazi podataka, tako da liječnici, farmaceuti i vlada mogu pratiti korisnike lijeka i biti sigurni da su poduzete sve mjere opreza u sprječavanju trudnoće, uključujući i kontracepcijske pilule i druge forme kontrole rađanja.
Koje su nuspojave za imaju kontracepcijske pilule?

šliječnik propisuje kontracepcijske pilule i vi uzimate ispravnu dozu, koristeći lijekove prema uputama, onda su nuspojave vrlo minimalne. Standardni ali generalno nizak rizik kontracepcijskih pilula uključuju debljanje, mučninu, nepravilno ili prerano krvarenje. U vrlo rijetkim slučajevima, ovaj lijek može izazvati probleme sa krvnim tlakom, krv ugrušcima a možda čak i infarkt ili emboliju.
Još jedna bitna stvar je za znati, ako uzimate kontracepcijske pilule i imate tretman Accutanom, i zbog nekog razloga potrebno je da pijete antibiotike, tada je potrebno osigurati još neku metodu kontracepcije jer antibiotici mogu smanjiti djelovanje kontracepcijskih pilula .

Rodel Garcia

Nema komentara:

Objavi komentar