07. 04. 2013.

Maska od gline


Glina je možda najbolji primer koji pokazuje kako se priroda pobrinula da na jednostavan način održimo dobro zdravlje. Savremena istraživanja su nesumnjivo dokazala da se najširim spektrom delovanja zelene gline (koja ima svojstva upijanja, drenaže i eliminacije nečistoća iz tkiva, krvi i limfe) jača odbrambeni mehanizam i lakše bori protiv svih bolesti koje su nastale kao posledica slabog imuniteta.
Upravo zbog njenog specifičnog sastava gline, izuzetno je važno da se prilikom njene primene ne koriste metalne posude ili pribor kojim se priprema smesa.


Maska za lice
 Da bi se pripremila maska od gline, potrebne su dve kašike praha gline. To se stavi u staklenu posudu, a u drugoj posudi se razmuti malo meda i maslinovog ulja u običnoj vodi. Ako neko ima jako masnu kožu, u vodu može dodati i dve-tri kapi limuna. Kada je vodena baza dobro izmešana, samo se prelije preko gline tako da je prekrije. Kada pravite masku, glinu ne smete mehanički da mešate sa vodom, već treba da je ostavite da stoji sat ili dva, po mogućnosti na suncu, i voda će se sama upiti. Tako ćete dobiti smesu koju ćete lako naneti na lice, pri čemu opet treba da se koristi drvena špatula. Maska treba da stoji oko 15 minuta na licu. Nakon toga se ispere samo toplom vodom, bez korišćenja ikakvih sredstava za čišćenje.
 Maska treba da se koristi šest nedelja da bi efekat bio potpun.Pakung za kosu
 Što se pakunga za kosu tiče, on se stavlja na teme, jer glina obnavlja kožu temena i kosu, jer sprečava njeno opadanje i cvetanje. Za pakung se u posudu stavi mlaka voda, tri-četiri kašike gline i velika kašika maslinovog ulja. To se dobro izmeša, pa se nanese na teme. Glava se potom umota i pakung se ostavi da deluje pola sata, pa se ispere.

Napitak od zelene gline
 U staklenu čašu stavi se jedna kašika praha gline. Na prah se dolije 1,5 decilitara vode, pa se ostavi 24 sata da odstoji. Ovaj lek pije se na prazan stomak svakoga jutra tokom tri nedelje. Tokom prve nedelje, pije se samo voda, dok se talog gline ostavi na dnu čaše i posle se baci. Preostale dve nedelje terapije pije se cela smesa gline razmućena u vodi. Ova terapija pomaže kod anemije, problema s varenjem i disajnim sistemom, poboljšava imunitet, na srce deluje kao tonik i jači bubrege. Ljudi koji imaju povišen pritisak ne smeju da piju napitak od gline svako jutro, nego dva puta nedeljno treba da uzmu malu kašiku praha gline i uz to da obloge od gline stavljaju na donji deo stomaka.

Obloge protiv otoka
 Obloge od gline se stavljaju na otekline, podlive, nečistoće na koži, i tako dalje. Mogu da budu hladni, mlaki, topli ili vrući, zavisno od namene, a prave se tako što se u posudu s glinom dolije malo vode, a nakon sat ili dva vremena, gotova smesa se stavi na gazu i nanese. Takva obloga ne bi trebalo da stoji duže od sat vremena, mada vreme može kasnije da se produži i na četiri sata ili, čak, na celu noć.
Gde da kupite glinu
 Glina se proizvodi u granulama ili u finom prahu i u zavisnosti od njenog sastava, može biti crvene, žute, plave boje. U našim prodavnicama se mogu naći dve koje predstavljaju aktivne materije: bela za unutrašnju upotrebu i zelena za spoljašnju upotrebu.

blic online

Nema komentara:

Objavi komentar