07. 04. 2013.

Mitovi o kozmetici


Najdraži ruž, obožavana maskara, raznolika paleta senki, vaš ritual šminkanja – jednostavno volimo šminku. No, koliko zapravo znamo o njoj? Šta radimo tačno, a gde grešimo?

Nabadanjem četkice maskare više puta lakše ću naneti maskaru
 Veliki mit koji je star koliko i sama maskara. Jedino što nabadanjem četkice činite je unošenje dodatnog zrak u maskaru zbog čega će se ona brže osušiti. Ako je vaša maskara pri kraju jednostavno dok je četkica u njoj okružite kako biste skupili ostatke maskare.

Nema ničeg lošeg u deljenju kozmetike s prijateljicama
 Koliko god vam je normalno i itekako primamljivo isprobati šminku vaše prijateljice, bolje je da se od toga suzdržite. Ovo je najbolji način prijenosa bakterija s jedne korisnice na drugu.

Najbolja mjesta za nanošenje parfema su mjesta gdje se osjeća puls
 Na taj način će vaš parfem trajati duže, jer mirisi djeluju pod utjecajem topline.

Uskladite boju senke s bojom očiju – na taj način će boja očiju doći još više do izražaja
 Zapravo, u mnogo slučajeva upravo kontrast daje više rezultata. Za zelene oči odličan izbor su ljubičasta, tamno smeđa i svetlo zlatna boja. Plava će odlično ići uz zagasite tonove i čokoladne nijanse. Smeđe oči će se dodatno istaknuti uz nežne pink tonove, prirodnu bež boju i s blagom brončanom.

Konstantno nošenje tamnog laka ostavlja žućkaste mrlje
 Nažalost to je istina, no dobra vijest je da je žućkasta boja tek privremena. No, prije nego nanesete tamni lak, prije nanesite sloj prozirnog laka koji štiti vaše nokte.

Šminka ima svoj rok trajanja
 Kao i bilo koji drugi preparati i šminka ima svoj rok trajanja. No, često to zanemaruje i nastavljamo koristiti kozmetiku i nakon isteka roka. To može izazvati alergijske reakcije i iritaciju.
 Maskara i tuš za oči traju tri meseca.
 Kremasta senka za oči i ostala tekuća kozmetika traje oko šest meseci.
 Puder, senke, olovka za oči, sjaj i ruž traju oko dve godine.


Vodootporna maskara čini trepavice lomljivim, tečni puder bolji je od onog u prahu... Koliko ste samo puta čuli ove savete? Naravno, ne treba verovati svemu što čujete!

Otkrivamo vam najveće zablude o mejkapu, zato proverite koliko zapravo znate o šminkanju...
 Mit br. 1: Svakodnevna šminka nije dobra za kožu
 Istina - Upravo suprotno - mejkap štiti vašu kožu od štetnih sunčevih zraka, vetra i prašine. Većina današnje preparativne kozmetike sadrži hidratantne i hranjive sastojke koji koži osiguravaju zaštitu i vlagu tokom čitavog dana. Naime, većina tečnih pudera i pudera u prahu, pa čak i sjajeva za usne, sadrže zaštitne faktore, od 15 pa nadalje, zato nema razloga da ga ne koristite.

 Mit br. 2: Čak i ako se ne šminkate, pre spavanja je dovoljno samo umiti lice vodom
 Istina - Tokom dana, ali i noći, vaša koža luči loj, kiseline i so. Kad ste napolju, na otvorenom, koža dolazi u kontakt sa česticama prašine, koje, ako se lice ne očisti na adekvatan način, mogu da prouzrokuju proširene pore ili akne. Zato stručnjaci preporučuju čišćenje lica najmanje dva puta dnevno, i to blagim mlekom i tonikom primerenim vašem tipu kože.

 Mit br. 3: Vodootporna maskara čini trepavice lomljivim
 Istina - Većina vodootpornih maskara ima više proteina i vitamina od ostalih vrsta maskara. Takođe sadrže i silikonska ulja, koja na trepavicama stvaraju svojevrsnu zaštitu i dodatno ih neguju. Istina, ova maskara se teže odstranjuje, ali uz adekvatan odstranjivač šminke, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

 Mit br. 4: Uvijač oštećuje trepavice
 Istina - Ukoliko uvijač koristite pravilno, posledica po vaše trepavice nema. Štaviše, uz njegovu pomoć oči ćete učiniti vizuelno većim, a trepavice vam neće izgledati veštački. Uvijač se koristi pre nanošenja maskare, i to tako da se trepavice nežno pritisnu uvijačem, zadrže tako 30 sekundi, pa tek onda stavite maskaru.

 Mit br. 5: Kremasti puder je bolji od pudera u prahu
 Istina - Sve zavisi od vašeg tipa kože. Puder u kamenu odličan je izbor za žene s masnijom kožom, a tečni je odličan za osobe sa suvom kožom.

Kurir
Dnevno hr

Nema komentara:

Objavi komentar