06. 04. 2013.

Noćne kreme


Koža se najbrže obnavlja dok spavamo, između ponoći i četiri sata ujutro. Ako još dobije podstrek iz noćnih krema bogatim vitaminima i hranljivim sastojcima, ujutru će biti odmornija, lepša i mlađa.Kreme za dan i noć imaju različitu formulu, pa je i njihova svrha različita. Dok dnevna krema hidrira i štiti kožu od slobodnih radikala, odnosno od svih štetnih spoljnih uticaja, noćna joj pomaže da se regeneriše, odmori i pročisti.

Reparacija
Koža se i sama po sebi najefikasnije obnavlja tokom jedne od REM faza dubokog sna, kada je lučenje hormona rasta najjače. Prirodne procese repariranja kože dodatno će podstaći kreme bogate retinolom i alfahidroksi-kiselinom (AHA). One pomažu koži da sanira oštećenja i da se probudi odmorna.

Regeneracija
Dobra noćna krema mora da sadrži dovoljnu količinu antioksidanata. Oni, naime, treba da anuliraju sve loše posledice spoljnih uticaja kojima je koža preko dana bila izložena kao što su zagađenje, štetno UV zračenje, hladnoća, duvanski dim…

 Pročišćavanje
Tokom noći se kroz kožu izlučuju otpaci metabolizma, a pore luče više masnoće i toksina. Zato je zabluda da noćna krema mora da bude masna, kako se nekad mislilo. Ukoliko imate masnu kožu, pred spavanje je prvo dobro očistite, a onda joj priuštite nemasnu negu kremama na bazi vode.

 Dok ste baš mladi
Ukoliko imate dvadesetak godina, biće vam dovoljna samo dnevna krema. Ona treba da bude hidratantna, a morala bi i da štiti od štetnog sunčevog zračenja – i to ne samo leti, jer do oštećenja kože usled izlaganja suncu može doći u bilo koje doba godine. Noćna krema vam nije potrebna, zapravo, i poželjno je da pustite lice da se u toku noći odmori.

 Kad pređete 30
Čim pređete tridesetu, morate početi da koristite noćnu kremu, koja će pospešiti regeneraciju kože. Dnevne kreme imaju više zaštitnih sastojaka, a noćne više regenerativnih, što i odgovara bio*ritmu kože. Upravo zato su koži nakon tridesete potrebne dve kreme.

Savet plus
Shvatite ipak ovu sugestiju uslovno. Ukoliko ste stalno pod stresom, ne spavate dovoljno, često boravite u zadimljenim, neprovetrenim prostorijama i još ste pušač, noćna krema će vam biti neophodna i u dvadesetoj. Opet, ukoliko vodite uredan i miran život, ispravno se hranite i provodite dosta vremena na svežem vazduhu, noćna krema vam neće biti neophodna čak do 40. godine.

Žena Blic

Nema komentara:

Objavi komentar