06. 04. 2013.

Rješenje za sijedu kosu


Zbogom sedoj kosi

 Stručnjaci razvili bezbolni tretman koji sedoj kosi vraća prirodnu boju, a koji će biti dostupan za deset godina. Lifting kose ... Novi tretman biće dostupan svima kroz kombinaciju tableta i proizvoda za negu Vraćanje prirodne boje sedoj kosi zvuči kao naučna fantastika, ali stručnjaci istraživačkog centra u sklopu kozmetičkog diva „Loreal" optimistično najavljuju da će seda kosa postati prošlost. Oni poručuju da će posebnim bezbolnim tretmanom seda kosa opet moći da poprimi prirodnu boju. To bi trebalo da se dogodi za najmanje 10 godina. - Kosa je nepoznanica. To je živi organ koji raste, sedi i opada. Kako možemo da se borimo s tim? Da li bi pristup trebalo da bude fiziološki ili biološki? To su složena pitanja, a odgovore tražimo godinama.

 Revolucionarno otkriće
 Kosa, poput kože, sadrži melanocite, pigmente koji joj daju boju. Kada kosa osedi, dolazi do progresivnog nestajanja melanocita. Međutim, dok ih u kosi još ima bar deo, postoji nada da mogu da se repigmentuju - rekla je Patrisija Pino iz istraživačkog tima „Loreala", koji za istraživanja godišnje potroši 581 milion funti.
 Prema njenim rečima, vrlo je verovatno da će za tretman liftinga, odnosno repigmentaciju kose ovaj kozmetički div ponuditi oralni preparat, uz koji će ići i linija inovativnih proizvoda za negu kose.


Skupe analize ... Istraživački tim „Loreala" za istraživanja godišnje potroši 581 milion funti

 Pojava ovog tretmana zaista bi bila revolucionarna i postavlja se pitanje šta će se dogoditi s industrijom boja za kosu koja kozmetičkim kućama na račune donosi milijarde.

 Zašto kosa sedi
 Promena boje kose predstavlja nezavisnu pojavu. Prerana osedelost kose može da bude povezana s nekim medicinskim stanjima poput poremećaja tiroidne žlezde, nedostatka vitamina B12 i anemije. Ova pojava može da bude povezana i sa smanjenjem koncentracije minerala u kostima kod žena posle menopauze, što je faktor rizika za dobijanje osteoporoze.
 Inače, dlake na glavi rastu mnogo brže nego dlake na ostalim delovima tela. Zato kosa može da osedi, a da ostale dlake ostanu normalne boje. Ako vidite da je većina starijih članova vaše porodice osedela, velike su šanse da će se i vama to desiti. Pod izuzetnim okolnostima može da se desi da kosa osedi „preko noći" kada osobi opadne imunitet, usled čega se javlja stanje zvano alopecija areata. Tada tamna kosa može naglo da posedi.

Press

Nema komentara:

Objavi komentar