07. 04. 2013.

Skriveni neprijatelji vaše kože

Prolećni sunčevi zraci podjednako su štetni kao i letnji, i mogu da izazovu pojavu bora, pigmentacije i kancera, tvrde dermatolozi. Tečni puder, koji sadrži SPF, nije dovoljan, posebno kada se nanese u tankom sloju.Dakle, šta vam je činiti? Svako jutro utrljajte u kožu hidratantnu kremu sa SPF 15, ili većim. A evo još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju, jer mogu da osujete vaša nastojanja da vam koža bude zdrava i blistava:

 SKRIVENI NEPRIJATELJ br 1
Odlazak na spavanje sa mejkapom
 Zapanjujuće veliki broj žena ne uklanja šminku pre odlaska na spavanje, što nije veliki problem ako se učini jednom ili dva puta u mesec dana. Međutim, ako to radite iz noći u noć, definitivno ćete imati posla sa zapušenim porama i aknama.

Spas za kožu: U trenutcima velike iscrpljenosti, pospanosti i nedostatka vremena, morate imati pri ruci kozmetičke maramice za skidanje šminke. U idealnim uslovima, operite lice sredstvom za čišćenje u formi gela i dobro ga isperite mlakom ili hladnom vodom. Temeljno ispiranje kože veoma je važno, jer zadržavanje preparata u porama izaziva njihovo zatvaranje, a time je i dejstvo noćne kreme umanjeno (aktivni sastojci ne prodiru dovoljno duboko u kožu).

SKRIVENI NEPRIJATELJ br 2
Preterivanje sa čišćenjem kože lica
 Na tržištu je sve više različitih vrsta eksfolijatora - zrnastih preparata za čišćenje kože, pilinga i mikrodermoabrazivnih preparata za primenu u kućnim uslovima. Mnoge žene suviše često koriste veliki broj različitih tipova sredstava iz ove kategorije. To, posledično, izaziva iritaciju kože i (iznenađenje!) pojačano lučenje masnoće. Naime, kada uklonite prirodnu masnoću, koža pokušava da je nadoknadi proizvodeći je u još većim količinama. Preterana eksfolijacija može da izazove dugotrajnu štetu: stvara se začarani krug gubitka tečnosti i propadanja ćelija. Krajnji ishod može da bude crvena, perutava koža, koja je podložna oštećenjima od sunca i pojavi bora.

Spas za kožu: Ako je vaša koža normalna, eksfolirajte je jednom nedeljno. Ako je masna i sklona aknama, onda to radite dva puta nedeljno. U slučaju da je suva, ili izuzetno osetljiva, temeljno čišćenje jednom mesečno više je nego dovoljno. Na kraju, ako prilikom upotrebe bilo kojeg preparata osetite zatezanje ili peckanje kože, odmah isperite preparat.

SKRIVENI NEPRIJATELJ br 3
Nezdrava ili nedovoljna ishrana
 Ako se izgladnjujete da biste ušli u novu haljinu ili redovno grickate prerađene namirnice, kao što su čips i keks (umesto voća i povrća), gubite važne vitamine i druge hranljive materije.
Spas za kožu: Žene najčešće ne uzimaju dovoljno biotina i omega-masnih kiselina, a to su dva ključna faktora za zdravlje kože. Najveća količina tih materija nalazi se u integralnim žitaricama, mlečnim proizvodima, ribi i jezgrastom voću. Takođe, jedite namirnice bogate antioksidantima, kao što su spanać i bobičasto voće, jer ove materije sprečavaju oštećenja kože. Na kraju, kada unesete dovoljno korisnih namirnica, biće manje mesta za slano/slatke "gluposti", bez obzira na to u kojoj meri čeznete za njima.

 SKRIVENI NEPRIJATELJ br 4
Nedostatak sna
 Nedovoljno sna, zbog nesanice ili čestog buđenja tokom noći, nepovoljno utiče na opšte zdravlje, pa tako i na kožu. Naš organizam doživljava hroničnu neispavanost kao vanredno stanje, zbog čega proizvodi hormone stresa. Ovi hormoni signaliziraju organizmu da preusmeri kiseonik i hranljive materije od kože ka glavnim unutrašnjim organima. Kada koža ne dobije optimalnu količinu goriva, ona gubi elastičnost, sjaj i puca, pojavljuju se tamni podočnjaci i otoci na kapcima.

Spas za kožu: Ovde nema kompromisa - noćni san mora da traje najmanje sedam sati. U danima kada to objektivno ne možete da ostvarite, nemojte da gledate TV, niti da radite na računaru pre odlaska na spavanje. Naučna istraživanja pokazuju da rad pri blještavoj svetlosti (npr. Za kompjuterom) smanjuje produkciju melatonina - hormona koji reguliše ciklus san - budno stanje, te uzrokuje nemogućnost da se utone u san ili učestalo buđenje tokom noći. Za svež jutarnji izgled, nakon jedne takve noći, koristite serum.

SKRIVENI NEPRIJATELJ br 5
Ciklično gubljenje i vraćanje (istog broja) kilograma
 Učestalo gojenje i mršavljenje slabi vlakna kože, zbog čega ona postaje podložnija preranom opuštanju i pojavi sitnih bora i strija. Čak i gubitak od samo 2,5 kg, ako je rapidan, može da poremeti nivo hormona i izazove pojavu raznih problema na koži.

Spas za kožu: Ako se vaša koža opustila zbog naizmeničnog gubitka i vraćanja kilograma, probajte da koristite losione za učvršćivanje kože. Oni će pomoći, ali samo u izvesnoj meri. Mnogo je važnije da u budućnosti budete mudriji: postavite realan cilj da oslabite ne više od jednog kilograma nedeljno, što je bezbedno i za kožu i za opšte zdravlje.


ljepota i zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar