07. 04. 2013.

Za ljepotu je važan san


Tokom sna se lice znoji, pa se bore zbog vlažnosti lakše "peglaju", a lice se regeneriše i izgleda mlađe

Noću ćelije lica se obnavljaju do osam puta brže, a iako se telo odmara, koža radi punom parom i "skida" godine i bore, pokazuju istraživanja. - U vodoravnom, opuštenom položaju temperatura tela se smanjuje za oko pola stepena, ali krv počinje jače da cirkuliše kožom, a hormonalne promene stvaraju nove proteine i poništavaju posledice stresa i ultraljubičastih zraka - pojasnio je dr Melvin Elson koji je vodio istraživanje. Noćni tretman biće najefikasniji ako spavanje traje između sedam i devet sati i ako ležite na leđima. Zbog spavanja na boku ili stomaku lice će biti položeno na jastuk, a ujutro će se videti izgužvano lice. Ono će kod mlađih osoba nestati odmah, ali sa godinama, elastin i kolagen više nisu toliko "otporni".

Sanjivi tretman lepote biće najbolji ako imate konstantan ritam spavanja i ustajanja. Temperatura u sobi neka nije prevelika (nikako iznad 22 stepena), a pokušajte da se opustite dubokim disanjem, meditacijom, dobrom knjigom ili kašičicom meda u šolji toplog mleka. Pre spavanja ne vežbajte, a u krevet nemojte da krećete punog želuca.

Malo sna stvara stres i šteti lepoti
 Tamni i veliki podočnjaci i bledo, "izgužvano" lice su slikoviti primer neprospavane noći.
- Nedovoljno sna (manje od osam sati) povećava količinu hormona stresa, kortizola i smanjuje proizvodnju kolagena pa dovodi do nastajanja bora - ističe doktorka medicine, Jiotsna Sahni iz Tuksona.

Čišćenje lica je obvezno pre sna
 Skidanje šminke, dnevne kreme i nečistoća pre spavanja pomaže otvaranju pora. Anti-age i preparati za lepotu prodreće dublje i efikasnije u kožu ako je lice umiveno i čisto.

Suvoj koži više vlage, a masnoj krema u gelu
 Oni sa suvom kožom trebalo bi da upotrebljavaju hidratantnije i kremaste proizvode za čišćenje i negu. Ako imate osetljivu kožu posle čišćenja, dobro je da pričekate 10 minuta pre tretmana.

Sunce menja delovanje krema
 Proizvodi koji sadrže vitamin A ključni su za mladenački izgled lica, ali izlaganje suncu može da smanji njihovu efikasnost. Tome će stati na put losioni i kreme koji sadrže retinoid.

Ljepota.ba

Nema komentara:

Objavi komentar