05. 04. 2013.

Zašto se akne pogoršavaju?


Mnogi ljudi koji imaju akne i mitesere imaju neodgodiv poriv da ih skinu s lica. I onda stišću prištiće ili pak stalno svjesno ili nesvjesno diraju akne svojim rukama. Ponekad ih zakače noktom i tada dobiju još veći poriv da novonastalu krasticu skinu s lica.A baš je potrebno raditi potpuno suprotno i prištiće se smije dirati samo čistim rukama i to samo kada perete lice. Svjesni i nesvjesni pokušaji uklanjanja prištića samo će uzrokovati još gore upale i na kraju neizlječive ožiljke na vašem licu.
Jeste li sami sebe ikada uhvatili kako stalno iznova kopate po istom prištu? Ili vas je netko drugi opomenuo za to? A vi opet.

Zašto nije dobro stiskati prištiće i prčkati po njima?

Prilikom stiskanja prištića vrlo često primijenimo preveliku silu da bi izišla ona bijela masa iz pore, i pritom popucaju kapilare oko te žlijezde lojnice. Kako je žlijezda prepuna bakterija koje su i stvorile taj prištić, oštećenjem kapilara imaju nesmetan i otvoren ulaz u naš krvotok. Naše tijelo prepoznaje da je došlo do oštećenja krvnih žila i odmah zatvara ranu stvarajući krastu da zaustavi krvarenje ma kako malo ono bilo. Krasta zatvara i onu žlijezdu koja i dalje proizvodi sebum (mast koja čini kožu masnom) koji sada nema kud jer je otvor zatvoren. Ukupni rezultat je da su se bakterije sada našle u prostoru koji je otvoren samo prema unutra – prema našem tijelu. Hrane dobivaju i previše jer žlijezda radi i dalje i počinju se dalje množiti. Tijelo reagira na infekciju i vi dobijete upalu.

Dakle umjesto da ste stiskanjem uklonili prištić, vi ste ga učinili 2-3 puta većim i opasnijim.

Sada dolazi još gora stvar. Obično vas taj naotekli prišt nevjerojatno živcira i stalno imate želju kopati po njemu. Kada bi to radili pažljivo i sa čistim rukama, možda i ne bi bio toliki problem, ali obično to radite vrlo prljavim rukama. Noktima često napravite sitnu ranicu na prištu i tada sve one bakterije s vaših ruku imaju ulaz u već upaljeno mjesto.

Ukoliko radite posao da ste stalno za računalom, na kratko stanite i pogledajte kolege oko sebe. Svako malo netko dira svoje lice rukama, a prije toga je radio na tipkovnici. Znanstvena studija pokazuje da ostaci hrane u tipkovnici i loša osobna higijena, kao što je nepranje ruku nakon odlaska na WC, pogoduju razvoju milijuna bakterija u tipkovnici, što može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. A prva stvar koju uglavnom dirate nakon rada s tipkovnicom je vaše lice, i to uzastopno i iznova.

Nema komentara:

Objavi komentar