20. 06. 2013.

Put do bijelih zubi

Usne mažite ruževima i sjajevima koji vizuelno stvaraju efekat bijelih zuba.

Iako mnogi stomatolozi tvrde da profesionalno izbeljivanje zuba nije štetno, ima savesnih lekara koji priznaju da taj postupak ipak nosi n eke rizike. Iako su zbog kolega listom zamolili da im ne objavimo ime, ipak su naveli sve mane izbeljivanja:
 – Može da ošteti gleđ i desni.
 – Nakon tretmana zubi su skloniji tamnjenju. Samo gutljaj crnog vina ili kafe momentalno će izazvati pigmentaciju.
 – Ta boja, srećom, nije trajna, ali je nije ni zgodno ni moguće prati zube svaki čas.1. BELJENJE U KUĆNOJ VARIJANTI
 Zube možete da izbelite za dve nijanse i sami metodom koja funkcioniše slično kao profesionalna, ali je mnogo blaža, pa samim tim i manje štetna. Potrebni su vam karbamid-peroksid jačine od 10 do 16 odsto u obliku gela i splint, spravica koja liči na protezu i koju prave zubni tehničari. Izrada splinta u našim ordinacijama košta oko 3.000 dinara. U nju se sipa gel, stavi se na zube i drži se celu noć. Ukoliko imate osetljivu sluzokožu, nemojte na ovaj način beliti zube.

2. ŠTO ČEŠĆE ISPIRAJTE USTA
 Kad god ste u prilici, neposredno posle jela grgljajte vodu u ustima. Pomaže da se ostaci hrane i pigmentacija odmah isperu.
 Uvek imajte pri ruci vodicu za ispiranje usta s fluorom. Njome ćete istovremeno očistiti zube i rešiti problem zadaha posle jela.

3. JEDITE PRESNO
 Što češće jedite jabuke, kruške, jagode, celer ili šargarepu. Bilo koje sirovo voće ili povrće koje izaziva lučenje pljuvačke pomaže uništavanju bakterija i održava belinu vaših zuba.

4. TRIK ŠMINKA
 Usne mažite ruževima i sjajevima koji vizuelno stvaraju efekat beljih zuba. U tom smislu najbolji su ruževi s plavim podtonovima – ružičasti, crveni, boje burgundca i šljive. Ako imate žute zube, nemojte usne mazati karminima s narandžastim podtonovima, uz njih će vam zubi izgledati još žućkastiji.

5. ŽVAKE SU PRVA POMOĆ
 Kad vam četkica za zube ili vodica za ispiranje usta nisu pri ruci, a vi žvaćite žvake s ksilitolom. On uništava bakterije u usnoj duplji čak i u veoma malim koncentracijma, a u žvakama zamenjuje
šećer.

PERITE ZUBE PRAVILNO
 1. Zubnim koncem očistite svako veče ostatke hrane između zuba.
 2. Uvek koristite četkicu srednje tvrdoće, dovoljna je za temeljno pranje zuba, a pri tom ne oštećuje desni.
 3. Zube perite posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče.
 4. Četkicu postavite sa spoljašnje strane zuba delom na zube, a delom na desni. Zatim je laganim vibrirajućim pokretima pomerajte levo-desno. Tako će vlakna četkice proći između zuba. Potom, ako perete gornje zube, povucite četkicu nadole, odnosno nagore ako perete donje zube.
 5. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube i povlačite je gore-dole.
 6. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći četkicu nagore kod donjih zuba, odnosno na dole kod gornjih zuba.
 7. Četkicu za zube menjajte na tri-četiri meseca.

blic zena

Nema komentara:

Objavi komentar