26. 06. 2013.

Savršena kosa na plaži

Sunce, so i vetar ne prijaju vašoj kosi. Zato ukoliko čitave godine vodite računa o vašoj frizuri, pobrinite se za kosu i tokom letovanja.

  - Kao prvo, ako vam je stalo do vaše kose, možete da kupite preparate koji u sebi sadrže zaštitu od UV zračenja koji su sada dostupni. Oni štite kosu od isušivanja i od negativnog zračenja.Farbana ili ne

 Kada govorimo o zaštiti kose od sunca, hlora i morske soli, važi skoro ista priča za farbane i nefarbane žene. Doduše, farbana kosa ima vlasi koje su više otvorene i kosa se brže suši, zato je pravilna nega neophodna.

 - Žene koje imaju plavu farbanu kosu i same znaju da je bazen veoma nezgodan, jer hlor može da izvuče zelene pramenove, zato odmah nakon kupanja u bazenu treba da isperu kosu - kaže Dobričić i dodaje:

 Kao što smo već napomenuli, sredstva koja štite kosu od UV zraka su najbolja, ako ih nemate pri ruci, na kosu uvek možete da stavite i običan regenerator. Jedino je bitno da vam kosa dok ste na suncu uvek bude pokrivena maramom.

Šta da radite na plaži

 Pre kupanja u bazenu ili moru bilo bi dobro da pokvasite kosu sa slatkom, tačnije običnom vodom, jer će vam to pružiti najbolju zaštitu. Kada je kosa pokvašena običnom vodom, ne upija previše morske soli ili hlora. Posle kupanja obavezno isperite kosu.

 Na sunce ne bi trebalo da izlazite sa mokrom kosom, jer je mokra vlas mnogo podložnija isušivanju, što kasnije dovodi do njenog pucanja.

 Posle plaže

 Kada dođete u hotel ili apartman, najbolje bi bilo da koristite specijalizovane "after sun" preparate, jer oni sadrže u sebi dodatnu zaštitu od sunca. A šamponi sa "after sun" etiketom nežno čiste kosu, efikasno otklanjaju ostatke proizvoda za zaštitu od sunca, hlora i morske vode.

 Ako želite, možete da napravite i masku. Potrebno vam je: dva žumanceta, dve kašike meda, pola kašičice maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i nanesite na vlažnu kosu. Masku možete da držite na glavi od deset minuta do maksimalno četiri sata. Na kraju je isperite mlakom vodom.

 Kosa posle mora

 Kada dođete sa odmora, najbolje bi bilo ako biste mogli sebi da priuštite kompletan tretman za negu kose da bi se vlasi nahranile. Za nedelju dana isplanirajte posetu frizeru da biste mogli da se oslobodite ispucalih krajeva. Zatim tu je i ponovno farbanje, jer se farba na moru brže ispira. I spremne ste za nove radne dane.

Nega za svaki tip

Talasasta kosa
 Osobe s talasastom kosom verovatno svakog leta odahnu jer je to sezona kada njihova kosa izgleda najbolje. Vlažnost ojačava sklonost kovrdžanju i dodaje pravu količinu volumena, čineći valove u vašoj kosi prelepim. Kod ovog tipa kose bitno je regenerator naneti na celu dužinu. Nakon pranja, krema za kosu napraviće nežno valovit oblik, ali je važno da prilikom sušenja ne prolazite kroz kosu tankim češljom jer ćete na taj način razdvojiti vlasti, te će kasnije biti gotovo nemoguće napraviti lepu frizuru.

Ravna kosa
 Najveći problem ravne kose je to što se leti širi i elektrizira, te postaje mlaka, bez linija.
 Kosu operite šamponom namenjenim ravnanju kose, ali s regeneratorom oprezno. Izbegavajte kreme, a težinu možete postići s voskom želite li oštre rubove, ili sa penom ako vam je cilj volumeniziraniji izgled.

Kovrdžava kosa
 Vrućina i vlažnost mogu poboljšati izgled kovrdžave kose, ali je i takođe učiniti preterano samovoljnom.
 Da biste očuvali prirodan izgled kovrdža, na vlažnu kosu nakon pranja nanesite kremu ili gel. Na plaži, gde verovatno nemate proizvod namenjen nezi kose, nanesite na vrhove kose malo ulja za sunčanje. Ono će vratiti vlažnost.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar