26. 06. 2013.

Sunce, more i lijepa kosa

Sunce, more i hlor oštećuju kosu, što može učiniti da izgledate starije. Ali, ako se pridržavate jednostavnih saveta za negu i zaštitu kose, celog leta ćete biti negovani, blistavi i mladoliki.
Kiša, vetar, morska i hlorisana voda, sve je to štetno za vašu kosu. Na strukturu dlake takođe loše utiču i različiti tretmani za promenu boje ili oblika kose, ali najštetnije za nju jeste negativno sunčevo zračenje. Zato su vam tokom leta potrebni preparati koji sadrže zaštitni faktor, jer kosa pod uticajem UV zraka postaje suva, lomljiva, rascvetala na krajevima, gubi boju, sjaj i čvrstinu, a samim tim se teže oblikuje i češlja. Ipak, oštećenja kose izazvana UV zracima predstavljaju samo estetski problem, dakle nisu pretnja zdravlju, što je slučaj ukoliko dođe do oštećenja kože. Zbog toga se zaštiti kose od sunca donedavno nije pridavao veliki značaj, objašnjava mr sci. ph. Suzana Miljković, specijalista kozmetologije, u knjizi „Sunčanje, da ili ne“ izdavačke kuće „Perolo“.10 SAVETA ZA NEGU

 1. Tretirajte svoju kosu kao što biste svoj omiljeni, skupoceni džemper od kašmira.
 2. Zaštitite je preparatima sa UV filterima kad god na kožu nanosite zaštitni losion.
 3. Ne štedite! Što više preparata nanesete, biće zaštićenija.
 4. Za maksimalnu zaštitu preparate u spreju prvo nanesite na dlanove, a zatim blago utrljajte na kosu.
 5. Ne zaboravite da su, osim preparata sa zaštitnim faktorom, šeširi i marame idealna zaštita od sunca.
 6. Izbegavajte feniranje, vruće viklere, presu i figaro jer će je dodatno isušiti. Pustite je da se osuši prirodno.
 7. Dok plivate, zaštitite je od sunca, soli i hlora kapom za kupanje.
 8. Čim izađete iz mora ili bazena, isperite je pod tušem.
 9. Pre i posle letovanja skratite suve, ispucale krajeve.
 10. Boju osvežite po povratku s letovanja kolor-šamponom, biljnom farbom ili farbom bez amonijaka.I MASNOJ KOSI TREBA ZAŠTITA Osim što isušuju krajeve, sunčevi zraci ujedno podstiču povećano lučenje sebuma, zbog čega se kosa brže i više masti pri korenu. Da biste ublažili ovu pojavu, nemojte često da raščešljavate kosu ili da prolazite prstima kroz nju. Osim toga, koristite šampon za masnu kosu, a balsam nanosite isključivo na krajeve, nikada na koren. Kosu ispirajte hladnom, a ne vrućom vodom, a dok je sušite, izbegavajte da fen približavate korenu.SAČUVAJTE SJAJ FARBANE KOSE
 Farbana kosa je podložnija oštećenjima koja prouzrokuju sunčevi zraci jer je u određenoj meri već isušena. Pri tom, na suncu boja kose bledi. Da biste očuvali sjaj i zdrav izgled vaše kose, tokom leta obavezno koristite šampone i balsame za farbanu kosu koji su formulisani tako da sačuvaju i pojačaju intenzitet boje. Po povratku s mora, ako primetite da je vaša boja kose ipak izbledela, savetujemo da je osvežite kolor-šamponom, biljnom farbom ili bojom za kosu bez amonijaka, posle čega će vaša kosa izgledati blistavo.

 ZAŠTITITE SUVU KOSU OD SOLI I HLORA
 Morska voda dodatno isušuje kosu, pa je važno da je po izlasku iz mora ili bazena obavezno isperete. Jednostavnije rešenje je da nosite kapu za plivanje koja će vašu kosu zaštititi i od sunca i soli ili hlora.
 Izrazito plava ili šatirana kosa obično pozeleni nakon kupanja u bazenu zbog vode u kojoj ima previše hlora. U tom slučaju, primenite jednostavni trik. Na kosu nanesite kečap, držite 15 do 20 minuta, isperite mlakom vodom a zatim je operite šamponom. Kečapom ćete neutralisati zelenu boju.


 Zena

Nema komentara:

Objavi komentar