02. 07. 2013.

Savršen ruž za usne

Bojenje ženskih usana staro je oko 5.000 godina. Prvi ruž, odnosno smesa koju su žene koristile za ukrašavanje pronađena je u Sumarijanu, oko 320 km južno od Babilona.Tradicija ruža
 Žene su skupljale planinske biljke s raznobojnim cvetovima, drobile ih te dobijenu boju utrljavale na usne.
 Egipćanke su pak, imale palete poput onih slikarskih na kojima su bile biljne smeše za celo telo. One su, takođe koristile različite cvetove, a posebno ljubičaste i narandžaste nijanse te su uvek bile potpuno našminkane.

 U kasnijim stolećima žene su se služile tkaninama i obojenim papirima od kojih je najveću popularnost stekao krep-papir. Danas nam je na raspolaganju mnogo ruževa u svim bojama.

Šta sadrže ruževi?
 Ruževi su različiti po teksturi i bojama, ali svi imaju temeljne sastojke bez kojih ne bi bili održivi. Različite vrste ulja i voska (jojoba, ricinus, avokado), pigmenti boje, parfem, konzervans i komponente za zaštitu (pantenol, vitamini, UV filter) delovi su koji čine svaki ruž.

 Mat ruževi sadrže najviše pigmenta boje, kompaktni su i najbolje prekrivaju usne, dok sjajni ruževi sadrže veći postotak ulja.

 Na radost svih pripadnica lepšeg spola kozmetičke industrije svakodnevno vode borbe oko toga ko će imati lepši, trajniji i privlačniji ruž za usne. Na nama je samo da odaberemo pravi...

Crveno-crvenije!
 Crvena je oduvijek bila najatraktivnija boja za usne. Još od davnina žene su štipale usne kako bi privukle pažnju suprotnog spola i učinile druge žene zavidnima. U trenucima seksualnog uzbuđenja pojačava se protok krvi u usnama te one postaju rumenije. Veruje se da je upravo da činjenica razlogom početka bojenja usana i to upravo crvenom bojom. Koji je pravi?
 Naravno, zavisno od boje tena, kose i zuba, svaka žena treba da pronađe nijansu za sebe. Plavuše treba da odaberu ruževe boje mesa, breskve, svetle cigle ili koralno crvene. Pazite da crveni ruž nanesete u tankom sloju, prozračno i prirodno.

 Smeđokose mogu odabrati sve nijanse ružičaste, ciklame i prozračno crvene ruževe kao i boju lubenice, te narandžasto-rozu.

 Crvenokose mogu uživati u svim nijansama crvene. Bakreni, narandžasti, svi zlatno smeđi i narandžasto žuti tonovi pristajaće uz crvenu boju kose.

Nema komentara:

Objavi komentar