28. 07. 2013.

Šta uništava vaš ten?

Koža nepogrešivo oslikava kako se trenutno osećate, naročito je ten odraz vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Da biste povratili lep i negovan ten, za početak se oslobodite loših navika.

KREME BEZ ZAŠTITNOG FAKTORA
 Najbolji način da sprečite bore, tamne fleke i očuvate blistav ten je da koristite kreme sa zaštitnim faktorom 30. To je minimalni indeks zaštite koji bi trebalo da proiuštite svom licu. Koju god kremu da odaberete nanesite je i na lice, ali i na izložene delove tela.PUŠENJE
Nijedna navika ne uništava tom brzinom kožu kao pušenje. Cigarete veoma brzo boraju lice – deset godina pušenja donosi dodatne tri godine na vaše lice.

SUVIŠE ALKOHOLA
Ako pijete više od jednog koktela dnevno – vaša koža pati. Alkohol povećava nivo inflamatorskih agenasa u krvotoku što doprinosi propadanju kože.

POGREŠNI PREPARATI
Odabir pogrešne kreme, korektora ili tonera je najuobičajnija greška. O tome morate da vodite računa, a dermatolog Leslie Baumann savetuje:
Masna koža – koristite sredstvo za čišćenje koje u sebi sadrži salicilnu kiselinu.
Osetljiva koža – umivajte se preparatima koji su na bazi mleka.
Kombinovana koža – izaberite penu za čišćenje za masnu kožu, a koristite i lagani ovlaživač.
Suva koža – isključivo hidratantni i preparati sa retinolom, nikako sapuni.

 ZABORAVLJENI VRAT I GRUDI
Lice jeste najugroženije, ali brinite i tretirajte i vrat i dekolte. Sunce i svi negativni faktori veoma lako će se ispisati na ovim delovima vašeg tela. Da biste nadoknadili štetu, ako ste do sada brinuli samo o licu, svaki preparat nanesite i ispod brade. I to uvek.

PRLJAVE ČETKICE
Ako ne perete povremeno četkice kojima nanosite šminku, dobićete čudne boje po licu, začepljene pore i bakterijsku infekciju. Jednom u tri nedelje ih operite blagim šamponom i nikada ne pozajmljujte tuđe.

 PRETERANO TELEFONIRANJE
Samo razgovaranje preko telefona nije štetno, ali ako obično koristite ruke da nešto radite, a aparat držite bradom i ramenima – imate velike šanse da oštetite ten. Ovakvom preterano čestom upotrebom telefona može da izazove toplotna i druga oštećenja.

PREČIŠĆAVANJE
Prečesto i prejako čišćenje lica zapravo je siguran put da istrošite prirodne resurse masnoće lica. Na taj način koža će biti osetljivija i podložnija infekcijama. Idelna mera je da koristite glicerinske preparate maksimalno tri puta nedeljno.

NOĆNI PROVOD
Malo noćnog sna pojačava uticaj svakodnevnog stresa što direktno utiče na kožu, pojavu akni, psorijaza, ekcema. San je neophodan i jer popravlja svu štetu nanetu tokom budnog stanja, telo se odmara, kao i svi organi.

BEZ UMIVANJA U KREVET
Ako ne skidate šminku pre odlaska u krevet, a preskačete i redovno umivanje pore će se lakše zatvarati, izlaziće vam bubuljice. Prljavo lice nikako ne može da bude zdravo i negovano.

LOŠA ISHRANA
Da biste imali lep ten morate da se hranite zdravo: izbegavajte šećere, masnu hranu, naročito veštačkog porekla. Ako brzu hranu zamenite korisnim namirnicama poboljšanje na vašem licu biće vidljivo posle šest nedelja.

OČI ZAHTEVAJU POSEBNU NEGU
 Koža oko očiju je najtanja, te zato zahteva posebnu negu. Koristite antiejdžing kremu, svaki put obavezno. Ne trljajte ovaj deo lica, jer možete oštetiti nežne krve sudove. SAMOSTALNI TERTMANI
Svako najviše voli da je sam svoj majstor - ali ne cedite sami bubuljice. Prljave ruke su najlakši put da zaradite infekciju. Problem tako nećete rešiti, već ćete ga samo produbiti. Najbolje je da odete kod kozmetičara ili da koristite papirne maramice i razblaženi alkohol za čišćenje.

 NEREDOVNO VEŽBANJE
Redovna fizička aktivnost poboljšava rad krvotok i obezbeđuje prirodno rumenilo obraza i zdrav izgled, koža je glatka i čistija. Kada ste pod stresom nivo kortizola raste što negativno utiče na ten.

SUNČANJE
Da bi se koža zaštitila od negativnih sunčevih uticaja proizvodi pigment melanin. Svaka promena pojačana pigmentacija tokom sunčanja izaziva ubrzano starenje i povećava mogućnost obolevanja od raka kože. Solarijumi su još gora rešenja od prirodnog sunca, jer emituju jaču koncentraciju UVA i UVB zraka. Da biste imali bakaran ten koristite kreme za samopotamljivanje.

Blic zena

Nema komentara:

Objavi komentar