25. 09. 2013.

Magija maslinovog ulja

Maslinovo ulje je stotinama godina poznati eliksir zdravlja, ljepote i recept za dug život. Maslinovo ulje, osim pozitivnih efekata na zdravllje doprinosi i vašoj ljepotu.  Možete ga koristiti za njegu lica, tijela, kose i noktiju.1. Savršena hidracija

Ako imate suhu kožu, maslinovo ulje je pravo rješenje za vas. Maslinovo ulje penetrira duboko u kožu čime je hrani, ali i zadržava vlažnost neophodnu za njenu elastičnost i tonus. Ukoliko imate suhu kožu slobodno umjesto kreme namažite lice i ostavite da je koža upije. Već poslije nekoliko puta ćete videti značajnu razliku.

2. Prva pomoć kod opekotina

Maslinovo ulje ima i antiupalne osobine, odnosno umiruje i njeguje kožu, pa može poslužiti kao prva pomoć kod opekotina od sunca.

3. Probudite vlastiti imunitet

Ekstradjevičansko maslinovo ulje sadrži u sebi visok procenat antioksidansa, uključujući polifenole, vitamin E, hlorofil i karotenoide, a poznato je da su antioksidansi vrlo značajni u jačanju imuniteta.

4. Za lijepe i njegovane nokte

Ako su vam nokti krhki i lako pucaju, napravite mali vlastiti kućni spa tretman, tako što ćete ulje utrljati na svaki nokat i kožicu koja ga okružuje i držati dok ga ruke, odnosno nokti ne upiju.

5. Maslinovo ulje je dobar piling za telo

Jedan od neizostavnih sastojaka skoro svakog pilinga je i maslinovo ulje koje možete da kombinujete s gotovo bilo kojom abrazivnom namirnicom koja će ukloniti mrtvi sloj kože, a maslinovo ulje će "sanirati" štetu, ublažiti reakciju i nahraniti važu cijenjenu kožu.

6. Maslinovo ulje za sjaj u kosi

Ukoliko imate suhu kosu, oštećene i ispucale krajeve, onda je maslinovo ulje pravo rješenje za vas. Pomešajte četiri kašike maslinovog ulja i jedno žumance. Masku za kosu  nanesite na čistu i vlažnu kosu i ostavite da djeluje pola sata, pa isperite mlakom vodom. Rezultati će odmah biti vidljivi, a vaša kosa sjajna.

7. Maslinovo ulje za čišćenje lica

Umjesto mlijeka ili gela za čišćenje lica, nakapajte malo maslinovog ulja na vatu i uklonite nečistoću s lica. Šminka će se lako skinuti, a koža će biti nahranjena. Polifenoli kojima je maslinovo ulje bogato imaju "anti-ageing" učinak, što znači da je optimalno u borbi protiv bora.
B92

Nema komentara:

Objavi komentar