09. 12. 2013.

Svakodnevne greške koje uništavaju vašu kosu

Kosa je najljepši ukras i morate je svakodnevno čuvati i njegovati. Koliko puta u toku dana nesvjesno napravite poteze  koji oštećuju vašu kosu ?

Ukoliko želite lijepu kosu morate izbjegavati prečesto farbanje kose, posvjetljivanje kose u kućnim uslovima, grubo i neredovno češljanje, krute gumice i konjski rep.U nastavku slijede stvari koje preporučuju profesionalci. To su stvari koje nikako ne treba da radite!

1. Konjski rep je neprijatelj vaše kose. Iako izgleda atraktivno, nemojte ga često vezati, pogotovo ne na istom mjestu. Prejako istezanje kose dovodi do njenog pucanja.

2. Grubo i neredovno češljanje nanose štetu vašoj dragoj kosi. Posebno se ne preporučuje češljanje mokre kose, jer vlažna kosa lakše puca. Redovno nježno češljanje popravlja cirkulaciju u tjemenu što dlakama poklanja dodatnu hranu i kisik, te će vaša kosa zasijati zdravim sjajem.

3. Često farbanje kose oštećuje vrhove i isušuje kosu. Posvjetljavanje u kućnim uslovima najčešće rezultira greškama, kada umjesto divnih svijetlih pramenova dobijete onu groznu narandžastu boju. Nova glupost slijedi u nastavku kada sami pokušate da ispravite grešku još jednim slojem farbe. Krajnji rezultat je tuga, jer vaša kosa umjesto predivne plave izgleda kao očajna perika od slame kojoj će trebati nekoliko mjeseci da se ponovo obnovi.
Nikada nemojte davati minival na farbanu plavu kosu, uslijediće prava katastrofa na vašoj pametnoj glavi!

4. Prejake gumice su neprijatelji vaše kose, posebno one sa metalnim dijelovima u koje se zapetlja kosa. Koristite gumice i trake od mekane tkanine. Široke trake za kosu takođe izazivaju oštećenja na kosi.

Poklonite svojoj kosi dovoljno vremena i strpljenja i ona će vam uzvratiti predivnim sjajem koji će mnoge prolaznike i one koji su spremni da zauvijek ostanu u vašem životu iz dana u dan ostavljati bez daha.


Nema komentara:

Objavi komentar