05. 04. 2014.

Namirnice iz kuhinje za njegu kože

Namirnice iz kuhinje mogu poslužiti kao odlični kozmetički preparati. Moderna kozmetika je jako skupa, zato morate biti snalažljivi.
U nastavku slijedi nekoliko savjeta o namirnicama koje odlično čiste i njeguju vašu kožu.
Svakodnevno skidanje šminke može da nadraži vašu kožu, posebno područje oko očiju koje je izuzetno osjetljivo na mehaničke i hemijske iritacije. Koža u ovom području je jako tanka i sklona pucanju. Grubi pokreti ili pogrešan preparat za njegu je mogu jako oštetiti. Tu na scenu stupaju namirnice iz vaše kuhinje koje mogu poslužiti kao sjajna zamjena za skupe tonike.

Postoji veliki broj namirnica koje su saveznici vaše ljepote. To se posebno odnosi na:

Mlijeko i jogurt

Ove dvije namirnice smiruju nadraženu kožu i dubinski čiste lice. Takođe odstranjuju višak masnoće. Da bi tonik od mleka bio što efikasniji, treba ga pomješati s malomkoličinom  bademovog ulja. Jedna kašika mlijeka i  par kapi bademovog ulja čine čuda za vašu kožu. Smjesu nanesite na vatu i očistite područje oko očiju. Nakon toga lice obavezno isperite toplom vodom.

Jogurt je sjajan za osvježenje kože,  vraća joj elastičnost. U kombinaciji sa maslinovim, bademovim ili kokosovim ulje služi kao jako dobar odstranjivač šminke.

Krastavac,  Aloe vera i maslinovo ulje su odlična  alternativa skupim preparatima.  


Krastavac
Krastavac je sjajan za ublažavanje otoka. Takođe osvježava područje oko očiju. Krastavac i mlijeko u kombinaciji su česti sastojci profesionalnih preparata za čišćenje kože. Osim toga podstiče prirodnu proizvodnju kolagena i usporava proces starenja. Tonik za čišćenje možete napraviti na  vrlo jednostavan način, ako narendate krastavac, procjedite sok i dodate nekoliko kapi bebi ulja.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je odlična zamjena za skupe kozmetičke proizvode, jer su masnoće koje sadrži slične onima u ljudskoj koži. Maslinovu ulje gotovo nikada ne izaziva alergijske reakcije.. Njegova je prednost što skida šminku, te istovremeno hrani kožu. Može se koristiti u kombinaciji sa drugim uljima.

Aloe vera
Ova billjka je pravi čudotvorac. Izuzetno je nježna za područje oko očiju. Odlična je za skidanje maskare. Posebno se preporučuje osobama koje imaju masnu kožu, je rje odlična zamjena za preparate na bazi ulja. Osim što skida šminku, istovremeno smanjuje natečenost i ublažava crvenilo.


Nema komentara:

Objavi komentar