20. 05. 2020.

Mirisni, šareni sapuni koje možete napraviti i sami

Prirodni sapuni iz kućne radinosti


Napravite sami sapun od mirisnog bilja


Ako imate volje i želje, uz malu dozu kreativnosti možete napraviti vrhunske mirisne preparate za osobnu higijenu.

Ne morate skupo plaćati mirisne i šarolike sapune, jer možete napraviti svoj vlastiti mirisni preparat s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo znanja.


Prvo morate odlučiti koje biste suho bilje željeli koristiti. Dobar odabir je lavanda radi finog mirisa, gavez (konjski rep, kilnjak...) radi sposobnosti umirivanja iritacije kože i metvica radi njene osvježavajuće prirode.


Osim toga trebat će vam i nekoliko drugih sastojaka. Prvi među njima je sapun, naravno (najbolje od glicerina). Zatim kalup za sapun i kuhalo za vodu (može improvizacija posude na posudu). 


Kad kažemo kalup ustvari mislimo na bilo što što može izdržati visoku temperaturu: to mogu biti raznorazne metalne, limene kutijice, kalupi za kolače, zdjelice, itd. Ipak, ako ste početnik, najbolje je da uzmete pravi kalup za sapun.

Priprema: 

Premažite kalup za sapun biljnim uljem.

Zagrijte 1/3 šalice vode u kuhalu do laganog vrenja.

Dodajte 3 - 4 žlice smrvljenog bilja u vodu.

Maknite kuhalo s biljem s vatre i ostavite da se bilje topi u vodi 15 minuta.

Vratite kuhalo na vatru i dodajte sapuna narezanog na male kocke.

Kad se sapun otopi, mješavinu ulijte u kalup za sapun.

Ostavite na sobnoj temperaturi da se sapun stvrdne (biti će malo mekaniji od kupljenog sapuna)

Izvadite sapun iz kalupa i operite ruke.


Umjesto bilja, u otopinu sapuna možete dodati već gotovo mirisno biljno ulje za sapun (nikakvo drugo!). Obično na kilogram sapuna ide 10-15 mililitara ulja. Polako miješajte i budite oprezni, naročito ako radite s otvorenim plamenom, jer su pare koje se stvaraju prilikom topljenja sapuna zapaljive na temperaturi iznad 180 stupnjeva Celzijevih.
Sapune različitih oblika, mirisa i boja, izrađene od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu, možete napraviti i kod kuće. Dobra volja da se okušate u izradi sapuna ovisi ipak samo o vama. 


Trebat će vam kalupi za oblik kakav želite, to mogu biti kalupi za kolače, zatim eterična ulja za miris po želji, te baza za izradu sapuna, koju je najbolje i najjednostavnije kupiti gotovu u apoteci.

Postupak izrade sapuna

1.Bazu za izradu sapuna narežite na listiće ili naribajte, i otopite na pari u poklopljenoj posudi ili u mikrovalnoj pećnici s tim da u nju dodajte mlijeka (obavezno mlijeko u prahu) i to 15 do 20 posto od težine sapuna koju ste odlučili napraviti. (Npr. ako koristite 100g baze, u nju dodajte 1,5-2 dl mlijeka).

2. Kad je baza potpuno otopljena, dodajte eterična ulja za miris. Dovoljno je samo nekoliko kapi. S mirisima možete eksperimentirati.

3. U otopljenu bazu možete dodati boju po želji, čokolada u prahu će vašim sapunima dati smeđu boju ali i hidratizirajuća svojstva, za intenzivnu crvenu boju možete dodati malo crvene paprika u prahu, od latica nevena sapun će biti žućkast, kadulja će mu dati zelenu, a kamilica bež-zelenkastu boju.


4. U otopljenu bazu možete dodati i malo tekućeg glicerina (1 žlica na 100 g baze) koji će sapunu dati dodatna hidratizirajuća svojstva, možete dodati i zobenih pahuljica (1 žlica na 100 g baze) koje će dati sapunu piling efekt. Od ljekovitog bilja možete dodati malo kamilice, lavande, metvice ili nevena koji će sapunu dati i ljekovita svojstva. Navedene dodatke u svojim sapunima koristite pojedinačno.

5. Otopljenu bazu obojenu s umiješanim dodacima i mirisom prelijte u kalupe koje ste prethodno obukli u plastičnu foliju, tako će se sapuni lakše izvaditi iz kalupa.

6. Sapune možete izvaditi iz kalupa i koristiti čim se stvrdnu, za što im je obično potrebno od 3 do 7 dana.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.