19. 02. 2012.

Hiperpigmentacije kože

Bez obzira na izbor tretmana, upotreba sredstava sa zaštitnim faktorom tokom i nakon liječenja je neophodna kako bi se melazma izliječila, ali služi i u preventivne svrhe.

Hiperpigmentacija se obavezno ponovo pojavljuje kod pacijenata koji se ne štite od sunca. Za razliku od tih slučajeva, ponovno pojavljivanje melazme je minimalno ili ga uopće nema ako se koristi zaštita od štetnih sunčevih zraka.

Tretman melazme je kompliciran i zahtijeva dugotrajno liječenje kako bi se postigla efikasnost. Mora se čekati najmanje dva do četiri mjeseca prije nego što se primijete estetske razlike.

 Agensi za depigmentaciju

Kod većine pacijenata, tretman melazme smatra se nezadovoljavajućim. Iako su klinička ispitivanja s raznim agensima za depigmentaciju pokazala dobre rezultate, tretmani pokazuju slabu efikasnost.

Naravno, hidrokinon je još uvijek najčešće upotrebljavani agens za depigmentaciju. Kreme za izbjeljivanje na bazi hidrokinona obično sadrže dva do pet posto hidrokinona, a koriste se dva puta dnevno. Tretman mora trajati od osam do 12 sedmica da bi se postigli vidljivi rezultati.

Naravno, i nuspojave, kao i efikasnost zavise od koncentracije hidrokinona. Pri upotrebi hidrokinona uobičajena je pojava iritacije, eritema i osjećaja bockanja.

 Alergijske reakcije

Alergijske reakcije su rijetke, ali se ipak ponekad javljaju. Primjena hidrokinona može uzrokovati hipopigmentne lezije koje se opisuju kao depigmentacija u obliku konfeta.

Derivati hidrokinona (MBEH i MMEH) su efikasni, ali mogu uzrokovati depigmentaciju. Osobe veoma tamnog tena su posebno podložne ovoj nuspojavi. Biljni derivati hidrokinona, kao što je arbutin, upotrebljavaju se često, a rezultati njihove upotrebe su identični hidrokinonu.

U zadnje vrijeme se pokazalo da retinska kiselina poboljšava stanje pacijenata s melazmom. U jednoj kontroliranoj studiji dokazano je da se kod 68 posto pacijenata pokazalo poboljšanje.

Međutim, rezultati su postali uočljivi nakon 24 sedmice tretmana, što je mnogo duži period od onoga koji zahtijeva hidrokinon.

Kako bi se smanjile nuspojave i poboljšala efikasnost tretmana, koriste se kombinacije preparata, poput Klingmanove formule. Koristi se i vitamin C. Askorbinska kiselina ima snažna svojstva antioksidanta, pa može smanjiti nivo prethodno stvorenog melanina i proizvesti efekt posvjetljivanja kože.

Fizički i hemijski tretmani

1. Agensi za smrzavanje mogu se nježno primijeniti kako bi se odstranile lokalizirane pigmentirane mrljice. Učinak je obično umjeren. Treba naglasiti da se agensi za smrzavanje trebaju pažljivo upotrebljavati, jer mogu dovesti do trajne depigmentacije.

2. Trihloracetonska kiselina (TCA) u koncentraciji od 30 posto ponekad se koristi u tretmanu hiperpigmentacije, ali oprez - moguće su kasnije hiperpigmentacije.

3. Druga vrsta hemijskog pilinga glikolnom kiselinom koncentracije 50-70 posto može proizvesti dobre rezultate. Potrebna su tri-četiri pilinga u intervalu od tri-četiri sedmice.

4. Dermabrazija se također predlaže kao rješenje, ali mora se naglasiti mogućnost nepoželjne hiperpigmentacije na mjestima gdje je vršen tretman.

5. Laser je donio terapeutske prednosti u tretmanu hiperpigmentacija. Lasersko liječenje melazme ovim putem se pokazalo dosta efikasnijim od ostalih metoda, a moguće nuspojave su znatno manje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.