25. 01. 2021.

Osobni integritet, stub samopostovanja

Osobni integritet, stub samopoštovanja

Šta je osobni integritet s psihološkog gledišta? Kako to utiče na samopoštovanje?

Osobni integritet, stub samopoštovanja

Nathaniel Branden, poznati psihoterapeut i stručnjak za samopoštovanje, tvrdio je da razvoj i jačanje samopouzdanja počiva na šest stubova. Jedan od njih je osobni integritet, ali šta je zapravo to?

Prema američkom psihologu, da bi se uživalo u zdravom samopoštovanju ili na razini na kojoj se čovjek osjeća sretno i zadovoljno sobom, neophodno je raditi na nizu faktora.

- Živjeti sadašnjost svjesno.
- Potpuno prihvatiti sebe .
- Samoodgovornost ili prihvatanje da smo odgovorni za svoj život.
- Samopotvrđivanje, što znači obraćanje pažnje na naše potrebe.
- Imati svrhu u životu.
- Očuvanje sopstvenog integriteta.

Šta je osobni integritet?
Branden ga definira kao „integraciju ideala, pravila i uvjerenja osobe s vlastitim ponašanjem. Kada se naša djela usklade s našim vrijednostima, kada se ideali i njihova praksa slažu, imamo integritet ”.

Stoga je osobni integritet prisutan kada se ponašamo prema našem, a ne prema tudjem sistemu vrijednosti. Ako ne, vjerojatno ćemo primijetiti disonancu. Dosadan osjećaj koji stvara sukob u našem samopoštovanju.

Život u skladu sa željama, vrijednostima, načelima, uvjerenjima i idealima koji su nam temeljni, stoga nas štiti od takve disonance. Stoga osobni integritet postoji kad je naša vizija ega usklađena sa svim tim elementima ; sindikat koji ulijeva vedrinu.

Da bi se potaklo ovo zajedništvo, svakako je važno razumjeti koje su naše želje, principi, uvjerenja, vrijednosti ili ideali. Ali budite oprezni: oni zaista moraju biti naši, ucijepljeni od drugih ili oni koji nam se pokušavaju nametnuti, nisu valjani. Moramo zanemariti vrijednosti prijatelja, kolega, obitelji ili drugih. Vježba u iskrenosti prema sebi, rezultat iskrenog unutarnjeg dijaloga.

Zašto stub samopoštovanja?
Samopoštovanje utice na naše odluke, naše zdravlje i našu dobrobit  Uvjetuje kompletan život na svim razinama: rad, druženje, igra itd. U ove se dimenzije širi kroz noseći element: stav .

Stoga je neophodno imati zdravu razinu samopoštovanja i za njeno postizanje potrebno je, pored niza osobnih aspekata, raditi na osobnom integritetu. Šta je naš način života vise u skladu s našim vrijednostima, to će naše samopoštovanje biti robusnije .

"Razvijanje našeg samopoštovanja proširuje našu sposobnost da budemo sretni."

Nathaniel Branden-

Ukratko, djelujući na svoja uvjerenja, osjećat ćemo se dobro sa svojom savješću. Ovaj će scenarij utjecati na naše mentalno stanje; bit će nam lakše prepoznati se u svojim postupcima, što će ojačati naše samopoštovanje. To je kreposni krug .

Uzmimo primjer: neka osoba vas cijeni i povjerava vam posao. Činite to dobro, u traženom vremenu i bez neprestanog odlaganja; na kraju ga pitate za poštenu cijenu. To će vas, osim što će učvrstiti odnos s drugom osobom i učiniti da se osjećate zadovoljno dobro obavljenim poslom, učiniti i sretnima što ste postupili prema onome što smatrate ispravnim. 

Osjećaj mira sa sobom ojačat će vaše samopoštovanje. Na kraju ćete taj način djelovanja povezati s osjećajem blagostanja, stvarajući naviku da budete sretniji. 

Takvo ponašanje povećava samopoštovanje, jer kad se prihvatamo, cijenimo i volimo sebe. Zato je vrlo važno raditi na sopstvenom integritetu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.